18 Ekim 2018 09:24
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ekim 2018 12:03

Gazetecilerin 'Cumhurbaşkanına hakaret' davası ertelendi

Gazeteciler Tunca Öğreten, Orhan Şahin, Mehmet Çağlar ve Yazar Perihan Mağden'in ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ yargılandığı dava 27 Aralık’a ertelendi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Gazeteciler Tunca Öğreten, Orhan Şahin, Mehmet Çağlar ile Yazar Perihan Mağden'in “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın duruşması 27 Aralık’a ertelendi.

Nokta dergisinin ‘Erdoğan Selfiesi’ kapağının Eylül 2015’te toplatılmasının ardından derginin yazarı Perihan Mağden 14 Eylül 2015’te diken.com.tr'nin o dönemki editörü Tunca Öğreten’e röportaj vermiş ve röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Köşeye sıkışmış kaplan gibi” benzetmesi yapmıştı. Röportaja, Yurt gazetesinin internet sitesinde de yer verilmişti.

Röportajın ardından yazar Perihan Mağden ile röportajı yapan Tunca Öğreten ile röportajı internet sitesinde yayınlayan Yurt gazetesinin o dönemki yöneticileri Orhan Şahin ve Mehmet Çağlar Tekin hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Mağden ve üç gazetecinin yargılandıkları davanın 10. duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Tunca Öğreten ile sanık avukatları Sevgi Kalan ve Melike Polat hazır bulundu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile gazeteci Tuğba Tekerek de duruşmayı izleyen isimler arasındaydı.

‘HAKARET KASTI YOK’

Gazeteci Tunca Öğreten savunmasını yaptı. Perihan Mağden”in edebiyatçı kimliğiyle tanındığını belirten Öğreten, “Perihan hanım Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında edebi bir benzetme yaptı ve ‘Köşeye sıkışmış kaplan’ dedi. Türkçede kaplan, aslan gibi kelimeler hakaret olarak algılanmaz. Bu edebi benzetmeden ötürü sözlerini kendi nazarımda hakaret algısı oluşmadığı için yazdım. Biz gazeteciler mütemadiyen yargılanıyoruz ben zaten profesyonel sanığım hakaret içeriği ya da kastı olduğunu düşünsem yazmazdım. Kaldı ki elçiye zeval olmaz. Ben sözü aktaran kişiyim.” dedi. Röportajda hakaret unsuru olmadığının altını çizen Öğreten beraatini talep etti.

‘TEŞBİH VAR, HAKARET YOK’

Öğreten’in avukatı Sevgi Kalan da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) içtihatlarını hatırlatarak röportaj yapan gazetecinin cezalandırılamayacağını söyledi. Röportajın içeriğinde hakaret oluşturan bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Kalan, Anayasa Mahkemesi içtihatlarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi kişiliği nedeniyle eleştirilere tahammül etme sınırının diğer insanlardan fazla olması gerektiğine değindi. Kalan, beraat talebinde bulundu.

Duruşma, röportajın yayınlandığı dönem Yurt gazetesinin yazı işleri müdürü ve bağlı bulunduğu yetkilinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sorulması için 27 Aralık saat 11.55’e ertelendi.

ÖNCEKİ HABER

Trump: Kaşıkçı ölmüşe benziyor, sonuçları ağır olacak

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki Halkevleri üyeleri serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...