05 Eylül 2018 16:06

CHP: 'Adalet Yürüyüşü'ndeki dinleme skandalını araştırın

CHP, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ı 'Adalet Yürüyüşü' sırasında partililerin telefonlarının dinlediği iddiasına ilişkin harekete geçmeye çağırdı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Grupbaşkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, ve Engin Özkoç tarafından TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ı Adalet Yürüyüşü sırasında ortaya çıkan dinleme skandalının tüm boyutlarıyla açığa çıkarılması, Almanya’dan bu yazılımın satın alınma sürecinde yanıtlanmamış soruların cevaplarının ortaya çıkarılması ve parlamentonun hukukunun korunması noktasında sorumluluğunu yerine getirmeye davet etti.

SUÇ DUYURULARINDA YOL ALINMIYOR

Yazılı açıklama yapan Grupbaşkanvekilleri şöyle dedi:

“Yalnızca istihbarat örgütleri tarafından satın alınabilen bir yazılım yoluyla bu dinlemenin gerçekleştirilmiş olması akıllarda çok ciddi soru işaretleri yaratmıştır. Almanya’da üretilen bu programın Türkiye’de hangi kuruma ya da kime satıldığı konusunda kamuoyuna açık biçimde yürütme organına yöneltilen sorulardan tatmin edici bir yanıt alınmamış, milletvekillerimizin ve yürüyüş sırasında dinlendiği tespit edilen partililerin yaptığı suç duyurularında ise henüz anlamlı bir yol alınamamıştır.

Bu sürece ilişkin yaşanan sessizlik akıllara yazılımın Emniyet İstihbarat ya da Milli İstihbarat Teşkilatı’na satılmış olabileceği, dinleme olayının Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticilerinin bilgisi dahilinde ve onayıyla gerçekleşmiş olabileceğini getirmektedir."

SORUMLULUĞUNUZU YERİNE GETİRİN

Bu konuda Yıldırım’a gerekli bilgileri verebileceklerini belirten vekiller “Bu çerçevede, Adalet Yürüyüşü sırasında ortaya çıkan dinleme skandalının tüm boyutlarıyla açığa çıkarılması, Almanya’dan bu yazılımın satın alınma sürecinde yanıtlanmamış soruların cevaplarının ortaya çıkarılması ve parlamentonun hukukunun korunması noktasında sorumluluğunuzu yerine getirmenizi talep ediyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen yıl düzenlediği Adalet Yürüyüşü sırasında partililerin “dinlendiği” iddia edilmişti, Almanya’da yayımlanan Süddeutsche Zeitung ile NDR ve WDR’de yer alan haberlere göre, ana muhalefet partisindekileri “dinleme, izleme” faaliyeti, CHP’lilerin telefonlarına Alman devletinin de kullandığı savunulan Alman yazılım şirketi Finfisher’in bir uygulamasıyla bulaştırılan virüsle gerçekleşti. Haberde, bu casus programın Türkiye’ye nasıl gönderildiğinin ise bilinmediği kaydedildi. “Finspy” isimli uygulamayla yapılan bu izlemenin dijital sivil haklar grubu Access Now’un araştırması sonucu ortaya çıktığına işaret edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da kabine değişikliği: İki yeni bakan atandı

SONRAKİ HABER

‘Faili meçhul: Gazeteci cinayetlerinde cezasızlıkla mücadele’ paneli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...