30 Ağustos 2018 23:30

MMK Metalurji işçileri: Rekor kırarken gelin kârı paylaşalım demediler

Hatay MMK Metalurji'de ekonomik sıkıntı bahanesiyle zorla izne çıkarılmalar ve izin sonrası da işten atmaların olacağı duyumu işçileri öfkelendirdi.

MMK Metalurji logo

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Hatay Dörtyol’da kurulu MMK Metalürji'de, ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek işçilerin yarısından fazlası izne gönderildi. 3 Eylül’e kadar sürecek izinler nedeniyle fabrikanın sadece liman bölümü çalışıyor. Fabrika izin sonrası 150 kişiyi işten atmaya hazırlanırken işçiler tepkili: “Biz üretim rekoru kırdığımızda, payımıza düşen ikişer dilim baklava oluyordu. Kazanırken gelin kârımızı paylaşalım demediler. İşçilerin ücretlerine zam yapmadılar. Şimdi niye kriz var denip faturası bize çıkarılmak isteniyor.”

HDGL-galvaniz, Boya, Asitleme, ART gibi birçok bölümdeki işçiler izne gönderili. Fabrika yönetimi 150 kişi çıkaracağına dair SGK ve İŞKUR’a bildirimde bulundu. Fabrika gerekçe olarak satış yapamadıklarını, ekonomik daralmanın olduğunu belirtiyor. Görüştüğümüz işçiler, “Dolardan kaynaklı yaşanan krizin sorumlusu biz değiliz. Bunun faturasının bize çıkarılması doğru değil” diyor.

'KÂRLARINI BİZİMLE PAYLAŞMADILAR'

MMK’da üretim rekorları kırıldığında, işçinin payına düşenin yine daha düşük ücret ve daha çok çalışma olduğunu vurgulayan işçiler, “Gelen hurdanın, giden ürünün haddi hesabı yokken, üretimde ciddi rekorlar kırılırken bu işçiye yansımıyordu. Biz üretim rekoru kırdığımızda, payımıza düşen ikişer dilim baklava oluyordu. Kazanırken gelin kârlarımızı paylaşalım demediler. İşçilerin ücretlerine zam yapmadılar. Şimdi niye kriz var denip faturası bize çıkarılmak isteniyor. Patronlar istiyorlar ki yine kâr etsinler, ama zararı da biz ödeyelim. Asıl amaçları krizi fırsata çevirmek. Daha az işçiyle daha çok iş çıkarmak ve azami kâr etmek. İşten atmalar, bölümleri taşeronlaştırmalar bunun için. ‘Hurda artı, maliyet yükseldi’ deniyor. Maliyeti azaltmanın yolu işçiyi atmak veya ücretini düşürmek. Kimse çalışma saatleri azalsın demiyor” dedi.  

FABRİKADA ÖLÜM SESSİZLİĞİ VAR

Bir işçi ise yaşanan süreci şöyle değerlendirdi: “Fabrikada ölüm sessizliği var. Herkes ne olacağını bekliyor. Sendikamız Çelik-İş de doğru dürüst bir şey söylemiyor. Sendika bir protokol yapacak deniyor. Ama net bir bilgi yok. Sendikanın işçilerle oturup bir mücadele örgütlemesi lazım. İşçileri sabah akşam çağırıp ‘Kriz işçinin krizi değil, aldığımız ücretle karın doymuyor’ demesi lazım.”

ÇELİK-İŞ, İŞTEN ATMA BİLDİRİMİNİ DOĞRULADI

Evrensel'e konuşan Çelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, MMK Metalurji’de piyasalarda yaşananlardan kaynaklı bir durgunluğun olduğunu ama işçiyi mağdur etmeden bir çözüm bulmaya çalışıldığını savundu. İşçilerden fabrikanın üretim ve satış bilgilerini aldığını söyleyen Güngör, daha önce yapılan satışların çok altında bir ürün satışının olduğunu, özellikle demir çelik sektöründe ciddi bir kriz yaşandığını ifade etti. Fabrikada yıllık izni olan, geriye dönük kullanmadığı izni olanların kullanılması veya kendi çıkmak isteyen, gönüllü çıkışlar dışında işçi aleyhine yaşanacak bir girişimin karşısında olduklarını söyleyen Güngör, devam etti: “İşçimiz mağdur olmadan, işinden olmadan, alın teriyle kazanıp eve götürdüğü ekmeği elinden alınmadan bir çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz. Yaptığımız yeni bir protokol yok. Ancak işçi lehine olursa, işçinin işini garanti edecek bir anlaşma olursa bundan kaçmayız. İşten atılmaların, taşeronlaştırmanın olmadığı bir çözüm olsun istiyoruz.” İşten atılmalar olacak mı böyle bir durum olursa ne yapacaklarını sorduğumuz Güngör, MMK Metalürjinin İŞKUR’a önce 100 daha sonra 50 işçi işten çıkaracağına dair bir bildirim yapıldığını doğruladı. Güngör, işin o noktaya varmaması için çalıştıklarını, diyalog ile iyi niyet girişimleri ile sorunu çözemedikleri durumunda eylem ve etkinlikler gerçekleştireceklerini ileri sürdü. İşçilere süreç ve yapacakları ile ilgili bildiri dağıtıp bilgilendirmede bulunacaklarını söyleyen Güngör, “Umarız bu ekonomik gidişattaki olumsuz süreç kısa sürede çözülür” dedi.

MMK LİDER POZİSYONDA

MMK Metalürji Rus ortaklı bir fabrika. Türkiye’deki büyük metal ürün imalatçıları arasında ve Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerinin boyalı ürün imalatçıları arasında lider pozisyonunda.  Modern kapasiteli fabrika gelişmiş bir teknoloji ile üretim yapıyor. MMK Metalurji fabrikasının ürün yelpazesi çok geniş. Sıcak haddelenmiş, galvanizli ve boyalı ürün imalatı olmak üzere sanayinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak teknik özelliklere sahip. Boru-profil, yapı sektörü, havalandırma-ısıtma soğutma, beyaz eşya, otomotiv yan sanayi gibi sektörlerin tüm kalite, yüzey ve hatta şekil ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. MMK’yı diğer fabrikalardan ayıran bir yanı da limanı. MMK limanı İskenderun bölgesindeki önemli limanların başında geliyor. 12 geminin aynı anda yanaşabildiği liman bölgede çok sayıda firmaya hizmet veriyor ve önemli bir gelir kapısı. MMK Metalürji’nin liman bölümü fabrikanın en çok kâr eden bölümü.

ÖNCEKİ HABER

Elazığspor’a verilen destek sözü tutulmadı

SONRAKİ HABER

Hükümetin silah teşviki ölümleri artırıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...