23 Ağustos 2018 10:27

AKP döneminde fındık 5 dolardan 2 dolara indi

Veri doğrulama grubu ‘Doğruluk Payı’ fındık fiyatlarının AKP döneminde 5 dolardan 2 dolara indiğini teyit etti.

Fotoğraf: Nedim Kovan/DHA

Paylaş

Önemli tarımsal ihracat ürünü fındığın fiyatı dolar cinsinden 13 yılda yarı fiyatına indi. Gündeme gelen iddiaları teyit eden ‘Doğruluk Payı’ sitesinden verileri yayınladı. Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel tarafından söylenen, “Fındığın alım fiyatı 13 yıl önce 5 dolar iken şu anda 2 dolar bile değil” iddiasının doğruluğunu kontrol eden Doğruluk Payı çarpıcı gerçeği göz önüne serdi.

Doğruluk Payı’nın verdiği bilgiler şöyle: “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından her yıl ağustos ayı içerisinde duyurulan fındık alış taban fiyatının bu sene için ne düzeyde olacağı henüz belli değil. Serbest piyasada ise fındığın kilosu yaklaşık 14 liraya kadar çıkıyor. TMO verilerine göre 13 yıl önce, yani 2005’te Fiskobirlik tarafından açıklanan fındık alım fiyatı 5.27 dolar ila 5.57 dolar aralığındaydı. 2005 yılında dolar kuru ortalama olarak 1.34 lira seviyesineydi. Son zamanlarda son derece değişken olan döviz kuru şu sıralar ise 6 lira bandında seyrediyor. Fındık alış fiyatının 14 lira olduğu senaryoda fındığın kilosu yaklaşık olarak 2.3 dolar yapıyor. İddia sahibi Adıgüzel’in iddiayı öne sürdüğü günlerde doların 7 lira seviyesine yakın olduğunu değerlendirmeye katarsak, fiyatın daha da aşağıda olabileceğini düşünebiliriz.”

Veriler, Milletvekili Adıgüzel’in, Ordu’da yaşanan sel felaketinin neden olduğu zayiata ve sel felaketi neticesinde fındık rekoltesinde düşüş bekleneceğine ve üreticinin sorunlarına dikkat çekerken öne sürdüğü “son 13 yılda fındığın alım fiyatının 5 dolar seviyesinden 2 dolar seviyesine indi” iddiasının doğru olduğunu gösteriyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Keyfi uygulamalarla mahpusların tedavi hakkı engelleniyor

SONRAKİ HABER

Eminönü esnafı: Bayramlar da öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...