15 Ağustos 2018 17:22

TSK'ye ait savaş uçakları, Şengal'i bombaladı

TSK'ye ait savaş uçakları Şengal ve çevresine bombardıman düzenledi. Saldırıda KCK Yürütme Konseyi Üyesi İsmail Özden öldü.

Fotoğraf: TSK

Paylaş

TSK’ye ait savaş uçakları Şengal ve çevresine bombardıman düzenledi. Bombardımanda Şengal Êzidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi İsmail Özden yaşamını yitirdi. HDP saldırının meşru ve haklı bir gerekçesi olmadığını ve Ezidî halkına yapıldığını belirterek operasyona tepki gösterdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları akşam saatlerinde Şengal’i (Sincar) bombaladı. Bombardımanda Şengal Êzidî Koordinasyonu Üyesi ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zeki Şengali (İsmail Özden) yaşamını yitirdi.

İBADİ DÜN TÜRKİYE'DEYDİ

Irak Başbakanı Haydar İbadi, dün Türkiye'yi ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmüştü. İbadi, görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Türkiye'ye Irak içinden yapılacak saldırılara izin vermeyiz" demişti.

'YBŞ MEVZİLERİ BOMBALANDI'

Sputnik'e konuşan Şengal Peşmerge Birlikleri Sözcüsü Xelil Şirvan, TSK'ye ait savaş uçaklarının Şengal'de Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) mevzilerini bombaladığını belirterek, bombalama sonucu YBŞ'den bir komutanın öldüğünü bazı savaşçıların ise yaralandığını söyledi.

Şirvan, "Bombardımanın olduğu bölgede YBŞ güçleri bulunuyor. Ölü ve yaralılar var ama sayı olarak tam tespit edemedik. YBŞ'den Mazlum adında bir komutanın bombardımanda öldüğü yönünde bize bilgi geldi" dedi.

Rudaw'a konuşan Sinune Nahiyesi Sorumlusu Hudeda Çuke, TSK'ye ait savaş uçaklarının Şengal'de YBŞ'ye ait birkaç bölgeyi bombaladığını belirtti.

AA ise operasyonda Mam Zeki Şengali kod adlı İsmail Özden'in öldürüldüğünü açıkladı. Özden'in Şengal Êzidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi üyesi olduğu bildirildi.

HDP’DEN AÇIKLAMA

HDP MYK’si Şengal’e yönelik bombardımana ilişkin yazılı açıklama yaptı. AKP Hükümetinin krize neden olan bütün politikaları sürdüğü belirtilen açıklamada, “Bu savaş politikaları ile krizin faturasını ağır bir şekilde yaşayacak olan toplumun dikkatini dağıtmak, milliyetçiliği ve yabancı düşmanlığını yükselterek itiraz ve tepkilerin önüne geçmek istiyor” denildi.

Şengal’e yapılan saldırıyla ilgili açıklamada şunlar belirtildi: “Gerçekleştirilen saldırı Ezidî toplumuna karşı gerçekleştirilen bir saldırıdır. Saldırıya uğrayan Şengal’e bağlı Koço Köyü, IŞİD’in 2014 yılında Ezidî toplumuna karşı gerçekleştirdiği katliamın merkezi konumundadır. 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e saldıran IŞİD, 15 Ağustos tarihinde en büyük katliamı Koço Köyü’nde gerçekleştirmiştir. IŞİD, köydeki bütün erkekleri katletmiş kadınları da “savaş ganimeti” olarak esir almıştır.”

Katliamın yıl dönümünde savaş uçakları ile gerçekleştirilen saldırının meşru ve haklı hiçbir gerekçesi olmadığı belirtilen açıklamada, “AKP’nin Ezidî’lerin yaşadığı Şengal’i, 90’lı yıllardaki baskı politikaları sonucu topraklarını terk eden Türkiye vatandaşı Kürtlerin barındıkları ve yeni bir yaşam kurdukları Mahmur Kampı’nı “ikinci Kandil” olarak tanımlaması, Kürt karşıtı tutum ile ilgilidir. Nerede kendi politikasına aykırı bir Kürt görse orayı “Kandil” olarak kodlayan AKP, aynı zamanda o bölgeyi de imha edilmesi gereken bir yer olarak görmektedir” denildi.

Açıklamada, saldırının Irak Hükümeti ile yapılan görüşme sonrasında gerçekleştiği hatırlatıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsveç, IŞİD saldırısında yaralanan Ukraynalıyı sınır dışı ediyor

SONRAKİ HABER

KHK’yle ihraç edilen öğretmenden ikinci şiir kitabı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...