21 Temmuz 2018 11:17

Mahkemeden çocuk yaşta evlilik için 'yasaları bilmiyor' beraati

13 yaşındaki bir çocuk ile imam nikahıyla evlenerek cinsel istismar suçunu işleyen Suriyeli Abdulkerim J, yasaları bilmediği gerekçesiyle beraat etti.


Fotoğraf: DHA

Paylaş

13 yaşındaki bir çocuk ile imam nikahıyla evlenerek cinsel istismar suçunu işleyen Suriyeli Abdulkerim J ve bu suça iştirak eden anne, yasaları bilmedikleri gerekçesiyle beraat etti. Mahkeme skandal kararında ayrıca, 13 yaşındaki çocuğun 'rizası olduğunu' da belirtti. Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Avukat Ceren Kalay Eken, "Kanunu bilmemesi mazeret sayılamaz. 15 yaşın altındaki çocuğun rızasına bakamazsınız" dedi. 

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre; Abdulkerim J, Suriye’deki iç savaştan kaçarak geldiği Türkiye’de yine Suriyeli 13 yaşındaki çocuk ile imam nikahı yöntemiyle evlendi. Küçük yaşta zorla evlendirilmiş çocuk, cinsel istismar sonucu hamile kaldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma açması üzerine Abdükerim J. hakkında "Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı", "Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma" suçlarından ve Anne Emanı B hakkında da "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarına iştirak etme" suçlarından dava açıldı.

MAHKEMEDEN SKANDAL KARAR

Dava sonucunda mahkeme skandal bir karara imza attı. Savcı mütalaasında, sanıkların suç kastı ile hareket etmediklerini, eylemlerinin özellikle TCK’nin 30. maddesinde ifadesini bulan ‘hata’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek beraatlerini talep etti. Mahkeme, ilk duruşmada sanıkların beraatine karar verdi. Ayrıca mahkeme 13 yaşındaki çocuğun 'rıza'sını dikkate aldı!

‘KANUNLARI BİLMEMEK GEREKÇE OLAMAZ’

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Avukat Ceren Kalay Eken, karara tepki göstererek, "Kanunu bilmemesi mazeret sayılamaz. 15 yaşın altındaki çocuğun rızasına bakamazsınız. Evlilik adı altında çocukların cinsel istismarının mahkemeler tarafından hoş görülmesini kabul edemeyiz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Buldan: Geçici OHAL kalktı, kalıcı OHAL hayata geçti

SONRAKİ HABER

İran dini lideri Hamaney’den ABD'yle müzakerelere tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...