20 Temmuz 2018 17:04

Aliağa'da zehirlenen işçiler için eylem: Taşeron devreden çıkarılmalı

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Star Rafineri'de binlerce işçinin zehirlendiği olayla ilgili basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Star Rafineri'nde binlerce işçinin zehirlendiği olayla ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, tüm sorumluların cezalandırılması için çağrı yapıldı.  

Star Rafinerisi inşaatında çalışan ve Çayağzı Kampında kalan 3 bin civarında işçinin yedikleri yemekten zehirlenerek hastanelere kaldırılmasının ardından tepkiler sürüyor. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformunun Aliağa Demokrasi Meydanında yaptığı açıklamayı Genel - İş Aliağa Belediyesi İşyeri Baştemsilcisi Doğanşah Aydın okudu.
  
Aydın, "Daha önce de defalarca kez zehirlenme vakaları yaşanmasına karşın şimdiye değin hiçbir araştırma ve soruşturma gerçekleştirilmemiş, tepki gösteren işçiler, gözaltına alınmakla tehdit edilmiş ve adeta bugün yaşananlara davetiye çıkarılmıştır. Şirketin, zehirlenme vakasının psikolojik olduğuna ilişkin açıklaması ise ne kadar rahat ve vurdumduymaz olduklarının bir göstergesidir" dedi. Şirketin yemek firması ile ihalesinin iptal ettiği yönündeki açıklamaya ise Aydın,  "Bu zevahiri kurtarmaktan başka bir anlama gelmemektir. Çünkü iş işten geçmiştir.
Yetkilileri göreve davet ediyoruz!" dedi.

"Başta Kaymakamlık olmak üzere, Belediye yetkilileri, sağlık müdürlüğü, savcılıklar ve emniyet güçleri suçluların cezasını bulması için gereken her türlü tedbiri bir an evvel almalıdır. Çalışma Bakanlığı'na müfettiş görevlendirmeli, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde araştırma komisyonu kurulmalı, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır" diye konuşan Aydın, SOCAR A.Ş.'nin işçilerin çalışma ve barınma koşullarının iyileştirilmesi için gerekli tedbirleri alması gerektiğini ve sorumluluğu taşeron firmalara havale etmemesi gerektiğini vurguladı. 

'TAŞERON FİRMALAR DEVREDEN ÇIKARILMALI'

Taşeron çalışma düzenine de değinen Aydın "İşçiler kadrolu ve güvenceli çalıştırılmalı, başta yemek ve barınma olmak üzere hizmetler asli iş olarak görülmeli, taşeron firmalar devreden çıkarılmalıdır. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı" dedi.

Binlerce işçinin kaldığı kamp yerlerinde sağlık ekiplerinin sürekli olarak denetim yapması gerektiğini vurgulayan Aydın son olarak, "Daha önce de dile getirdiğimiz üzere bu türden vakalara, iş kazalarına anında müdahale edebilecek üniteler kurulmalı, İzmir’e sevki gerektirmeyecek şekilde, tüm müdahale ve tedavi süreçlerinin Aliağa’da yapılabileceği ortam oluşturulmalıdır" dedi.

Açıklamaya CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, Petrol İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Turgut Düşova da katıldı.

Petrol İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Turgut Düşova, Soma katliamından Çorlu tren kazasına değindiği konuşmasında "Hükümetin emeğe verdiği değer bu. Ve bizler bir avuç insanla bu anlayışı püskürtemeyiz. Bir olursak mücadele edersek haklarımız birbir elimizden alınmaz. Birleşmek zorundayız. Petrol iş sendikası bu haksızlığın yakasını bırakmayacak" dedi. 

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise, "AKP Hükümeti, taşeronlara teslim etti buraları. 22 bine yakın iş sahalarında işçi kardeşimizi kaybettik. Bunun 3binin19'u çocuk. Bugün utanç verici tablo dünyada iş cinayetlerinde 3.durumdayız. Her şeye para gözünle bakanlara lanet olsun. Koşullar ve şartlar ne olursa olsun ayağa kalkacağız" diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan Çorlu'da oğlunu yitiren Mısra Öz'e ziyaret

SONRAKİ HABER

Devlet Bahçeli'den 'bedelli askerlik' çıkışı: 28 güne ne gerek var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...