06 Şubat 2018 12:40

BATIÇİM'de sendika değiştirme korkusu ek zam getirdi

Çimentoda TİS imzalandı ama BATIÇİM patronu sözleşmeden huzursuz işçiler sendika değiştirmesin diye seyyanen zam yapmak zorunda kaldı...

Paylaş

Çimento fabrikalarındaki grup toplu iş sözleşmesi yüzde 13.8 ile biterken BATIÇİM patronu sözleşmeden huzursuz işçiler sendika değiştirmesin diye seyyanen zam yapmak zorunda kaldı...

Türk-İş’e bağlı Çimse-İş Sendikası ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) arasında yürütülen ve 2018-2019 yıllarını kapsayacak grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri geçtiğimiz günlerde işçilere sorulmadan sonuçlandırıldı. 

Yaklaşık 8 bin işçiyi ilgilendiren ancak ayrıntıları açıklanmayan sözleşmeye göre 1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 13.8 zam yapıldı. Sözleşmenin ikinci yılında bir önceki yılın TÜFE artışı oranında zam yapılacak.

Sözleşmedeki zam oranı İzmir Bornova’da bulunan Batı Anadolu Grubuna ait BATIÇİM fabrikasının işçilerinde huzursuzluk yarattı. Geçtiğimiz TİS’teki hak kayıplarından dolayı BATIÇİM işçileri toplu şekilde DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş’e geçiş süreci başlatmış ancak patron ve sendika işten çıkarma ve baskılarla buna engel olmuştu. 

ZAM MÜCADELENİN KAZANIMI

BATIÇİM patronu, işçilerin bir kez daha sendika değiştirmesinden korktuğu için seyyanen zam yaptı. Çimse-İş’in masada alamadığı zam, mücadele veren BATIÇİM işçilerinin sayesinde alındı. BATIÇİM patronu saat başı ücretlere 2 ile 3 lira arasında artış yapmak zorunda kaldı ancak yapılan zam sadece fabrikanın ana çoğunluğunu oluşturan 2000 ile 2008 girişlileri kapsıyor. 

ZAM İŞÇİLERİ BÖLMEYE DE YÖNELİK

BATIÇİM patronu bu zamla aynı zamanda işçileri bölmeyi de hedefliyor. Zamla birlikte 2000’den önce giren işçilerin ücretleri ile 2008’e kadar girmiş işçilerin ücretleri neredeyse denkleşmiş oldu. 2000’den önce giren işçiler bu durumdan şikayetçi. Öte taraftan 2008’den sonra sonra giren işçilerin ücretleri ile diğer işçilerin ücretleri arasında fark giderek açıldı. 2008 sonrası işçilerin aldığı zam enflasyon karşısında erimiş durumda. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma Işıklar maden ocağında bir işçi ağır yaralandı 

SONRAKİ HABER

İdlib'de öldürülen Rus pilotun cenazesi Rusya'ya ulaştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...