27 Ocak 2018 13:04

BBC'de ücret eşitliği için erkeklerin maaşları düşürülüyor

Ücret eşitsizliği tartışmasının sürdüğü BBC'de erkek sunucuların bir kısmı maaşlarında kesinti yapılmasını kabul etti.

Paylaş

BBC Çin editörü Carrie Gracie'nin “erkek meslektaşları ile arasındaki maaş eşitsizliğini” gerekçe göstererek pozisyonundan istifa etmesi sonrası toplumsal cinsiyet temelli maaş eşitsizliği tartışması sürüyor. BBC’nin erkek sunucularının bir kısmı maaşlarında kesinti yapılmasını kabul etti. 

BBC’nin haberine göre maaşlarında indirimi kabul eden erkek BBC sunucuları arasında Nicky Campbell, Jeremy Vine, John Humphrys ve Huw Edwards bulunuyor. Bağımsız bir kurum tarafından BBC’deki maaş eşitsizliği üzerine hazırlanan denetleme raporunun da önümüzdeki hafta açıklanacak. BBC, “Maaş adaleti için çeşitli adımlar attık. Önümüzdeki hafta daha kapsamlı bir açıklama yapacağız” dedi. Çin editörlüğünden ayrılmasının ardından Londra’daki haber merkezine dönmeyi planlayan Carrie Gracie, burada eşit maaş alabileceğini umduğunu söyledi.

BBC’DE MAAŞ FARKI ORANI YÜZDE 9,3

BBC Temmuz ayında yıllık 150 bin sterlinden (yaklaşık 800 bin TL) fazla kazanan BBC çalışanlarının bir kısmının adı açıklanmıştı. Listedeki çalışanların çoğunun erkek olduğunun anlaşılmasının ardından cinsiyet temelli maaş eşitsizliği tartışılmaya başlanmıştı.

Bugüne kadar BBC’deki cinsiyet temelli maaş eşitsizliği nedeniyle üç araştırma yapılmıştı. Ekim ayında yayımlanan bir rapor BBC’de cinsiyetler arası maaş farkının yüzde 9,3 olduğunu ortaya koymuştu. İngiltere genelinde bu oran yüzde 18,1. Aynı tarihte yayınlanan bir diğer raporda “sistemli olarak toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık yapıldığına dair bir bulgu olmadığı” ifadeleri yer aldı. BBC’nin sunucular, editörler ve muhabirlere verdiği maaşları inceleyen üçüncü araştırmanın sonucu ise önümüzdeki hafta yayımlanacak. BBC Genel Müdürü Tony Hall, maaşlar arasındaki farkı 2020 yılına kadar kapatma sözü vermişti.

GRACİE 'ARTIK YETER' DEDİ

30 yıldır BBC çalışanı olan Gracie Ocak ayı başında yazdığı açık mektubunda “Artık yeter” diyerek “BBC ilkeleri olarak açıkladığı hakikat, dürüstlük ve hesap verilebilirliğe göre hareket etmiyor” ifadelerini kullandı. Editör pozisyonundan ayrıldığını açıklayan Gracie, BBC bünyesinde çalışmaya devam edeceğini belitti.

BBC’nin altı ay önce açıklamak zorunda kaldığı verilere göre maaş adaletsizliği sadece üst düzey sunucu ve yöneticiler için değil, aynı işi yapan erkek ve kadın çalışanlar arasında var.  BBC çalışanı kadınların uzun süredir şüphelendiği bir durumun doğrulandığını belirten Gracie  BBC için çalışan dört uluslararası editörün ikisinin kadın, ikisinin erkek olduğunu ve erkeklerin kadınlardan yüzde 50 fazla maaş aldığını belirtti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: ÖSO’ya ‘terör örgütü’ diyor terbiyeden muaf anlayış

SONRAKİ HABER

Gazeteci Emeç: Türkiye’de kesinleşmiş cezam var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...