19 Ocak 2018 13:43

KESK'ten OHAL raporu: AKP ve Saray'ın oksijen tüpü

KESK OHAL raporunu açıkladı, binlerce kamu emekçisinin sorgusuz, sualsiz ihraç edilmesine ve OHAL'in 6. kez uzatılmasına tepki gösterdi.

Paylaş

OHAL’deki hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu açıklayan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, binlerce kamu emekçisinin sorgusuz, sualsiz ihraç edildiğini söyledi. Bozgeyik, OHAL’in 6. kez uzatılmasına ise “OHAL, AKP ve Saray’ın oksijen tüpü oldu” diyerek tepki 
gösterdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında ilan edilen OHAL’de yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Bir-iki aya kaldırırız” denilen OHAL’in tam 6 kez uzatıldığını söyledi, bu süreçte temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığını ifade etti. Bozgeyik, “OHAL AKP’nin ve Saray’ın oksijen tüpü olmuştur” dedi.

Bugüne kadar en az 116 bin 296 kamu emekçisinin hiçbir adil soruşturma geçirmeden, savunma hakkı verilmeden, hukuksuzca ihraç edildiğini vurgulayan Bozgeyik, ihraç edilenlerin 11 bin 329’unun KESK üyesi olduğunu söyledi. Bozgeyik, bu süreçte 2 bin engelli kamu emekçisinin de ihraç edildiğini söyledi. 

‘OHAL KOMİSYONU KARARLARI PAYLAŞILMIYOR’

KESK OHAL açıklaması

OHAL Komisyonu’nun 23 Ocak 2017 tarihinde kurulduğunu hatırlatan Bozgeyik, komisyonun çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmeliğin ise kuruluşundan tam 7 ay sonra açıklandığına dikkat çekti. 22 Aralık 2017 tarihinde basın organlarında komisyonun yaklaşık 300 dosyaya ilişkin kararının açıkladığı haberleri sonrasında Devlet Personel Başkanlığından konu ile ilgili bilgi talebinde bulunmalarına rağmen herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi. Bozgeyik, komisyonun açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkında da bir karar vermemesini eleştirdi. Sürgünün de bir kez daha cezalandırma aracı olarak gündeme getirildiğini belirten Bozgeyik, bu süreçte 1190’ı eğitim işkolu olmak üzere toplamda 1267 KESK üyesinin Çorum, Yozgat, Erzurum, Osmaniye gibi illere sürgün edildiğini aktardı. 

‘BASKILAR DARBE DÖNEMLERİNİ ARATMIYOR’

OHAL sürecinde en az 1267 KESK üyesinin gözaltına alındığını belirten Bozgeyik, sendikal faaliyetler, toplantı, yürüyüş ve gösteri, düşünce ve ifade özgürlükleri gibi temel hak ve özgürlükleri kullandıkları gerekçesiyle 200’den fazla KESK üyesinin ise tutuklandığını söyledi. İhraç edildikten sonra intihar ederek yaşamını yitirenlerin yanı sıra travmalar ve yoğun stres nedeniyle de yaşamını yitirenlerin de olduğunu ifade eden Bozgeyik, toplamda intihar edenlerin 43 kişi olduğunun tahmin edildiğini dile getirdi. 

ÜNİVERSİTELERDE REKTÖR SEÇİMLERİ KALDIRILDI

OHAL döneminde üniversiteye büyük bir saldırının yaşandığını ifade eden Bozgeyik, üniversitelerden 4 bin 225 akademisyen, 1117’si ise idari personeli olan toplam 5342 kişinin görevden uzaklaştırıldığını söyledi. Bozgeyik, 15 vakıf üniversitesinin kapatıldığını, bu kurumlarda çalışan 2 bin 808’i öğretim elemanı olmak üzere yaklaşık 6 bin kişinin ise bir gecede işsiz kaldığını vurguladı. Bakanlara, YÖK’e, rektörlere istediği kişiyi herhangi bir soruşturma olmaksızın işten atma yetkisi verildiğini belirten Bozgeyik, üniversitelerin geleceğine indirilen en ciddi darbelerden birisinin de rektörlük seçimlerinin kaldırılması olduğunu söyledi. Baskılara rağmen mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Bozgeyik şunları söyledi: “OHAL kaldırılmalı, KHK’ler geri çekilmeli, hukuksuzca ihraç edilen/açığa alınan tüm kamu emekçilerinin işlerine geri dönmeleri sağlanmalıdır. İçeride ve dışarıda barışçıl, laik ve demokratik ortamı sağlayacak adımlar atılmalıdır. OHAL ve KHK’ler gidecek biz kalacağız” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan Osman Baydemir, serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Yüksel’de yine saldırı: 4 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...