04 Ocak 2018 13:39
Son Güncellenme Tarihi: 04 Ocak 2018 17:32

Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar görevden uzaklaştırıldı

Beşiktaş Belediye Başkanı CHP’li Murat Hazinedar ve 2 meclis üyesi görevden uzaklaştırıldı.

Paylaş

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından Haznedar ile birlikte CHP’li iki Meclis üyesi görevden uzaklaştırıldı. 

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil'in Anayasa'nın 127. maddesinin verdiği yetki doğrultusunda bugün görevden uzaklaştırıldıkları belirtildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle;  Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil Anayasanın 127 nci maddesinin verdiği yetki doğrultusunda İçişleri Bakanlığınca 04/01/2018 tarihinde görevden uzaklaştırılmışlardır. Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında mal varlığına yönelik olarak yürütülen soruşturma; FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak suçundan yürütülen soruşturma; ayrıca belediye hizmetlerinin zorunlu bağışa tabi tutularak iş sahiplerinden zorla para alınması, usulsüz ihale ve ruhsat verilmesi, kamu malının özel şahısların menfaatine kullandırılması ve bunun karşılığında haksız kişisel menfaat temin edilmesi ve görevi kötüye kullanma niteliğindeki diğer eylemlerinden hakkında yürütülen soruşturmalar nedeniyle Murat Hazinedar Beşiktaş Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştır.

Hüseyin Avni Sipahi’nin Belediye Meclis Üyeliği görevinden uzaklaştırılmasında, yetkisi ve görevi olmadığı halde imar ve ruhsat işlemlerinde talep sahiplerinin kendisine yönlendirildiği ve bağış adı altında zorla para alınmasına aracılık ettiği, haksız kişisel menfaat sağladığı, ayrıca mal varlığında ciddi artışlar olduğu yönündeki iddialarla ilgili yürütülen soruşturmalar dikkate alınmıştır.

Çetin Kırışgil’in Belediye Meclis Üyeliği görevinden uzaklaştırılmasında ise kayıt dışı paraların transferine aracılık ettiği yönündeki iddiayla ilgili yürütülen soruşturma göz önünde bulundurulmuştur." 

BÜLENT TEZCAN: KARARDA ADALET YOKTUR, KUMPASTIR

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın görevden alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Tezcan “Kararda adalet yoktur, kumpastır” açıklamasında bulundu.

Hazinedar'ın haksız bir şekilde görevinden uzaklaştırıldığını söyleyen Tezcan, "İçişleri Bakanlığının bu kararında hukuk, adalet yoktur. Haksız bir karardır. Hükümet kumpas içerisindedir. Suçüstü yakalandığı kumpası tamamlamakta bir mahsur görmemiştir, dolayısıyla bu hükümetin pervasızlığı bir kere daha ortaya çıkmıştır. Bir atasözü vardır. 'Öküzün altında buzağı aramak' diye. Bu hükümet bu atasözünü de aratacak şekilde bırakın öküzün altında buzağı aramayı, öküzün altına buzağı koymaya başlamıştır. Açık bir şekilde kendi belediye başkanları ile yaptıkları kirli pazarlığı bizde teşkil etmeye istemişlerdir. AK Parti Genel Başkanı Erdoğan kamuoyuna çıkıp demiştir ki kendi belediye başkanlarına, 'Ya istifa et ya görevi suiistimal ya da görevi ihmalden hakkında soruşturma açılır' Yani ya istifa ya mahkeme demiştir. Sonra bize dönüp bu kirli pazarlığı bize de tavsiye ederek 'Siz de belediye başkanlarınıza bu muameleyi yapın yoksa bunlarla ilgili de yasal işlem başlatılacak' Hiç bir hukuk devletinde, hiç bir ahlak sınırları içerisinde kabul edilebilecek bir ifade, tutum değildir" dedi. 

"Bir belediye başkanı istifa ettiği zaman eğer ortada bir suç varsa suç ortadan kalkıyor mu?" diyen Tezcan, "Bu nasıl kirli bir pazarlıktır. Biz böyle bir kirli pazarlığın içerisinde olmayacağız dedik ve çok açık bir şekilde belediye başkanlarımızın verilmeyecek hiç bir hesabı yoktur dedik. Hâlâ da bunu söylüyoruz. Ancak bizim belediyelerimizde aradıklarını bulmayanlar, aradıkları gerekçeyi belediye başkanlarını istifa ettirmek ya da görevden uzaklaştırmak için aradıkları gerekçeyi bulamayalar gerekçe yaratma peşine düşmüştür. Beşiktaş Belediyesi ile ilgili geçen hafta açıkladığımız, 'İçişleri Bakanlığı yazısı' bir kumpasın suç üstü halidir. 1 Aralık tarihli yazıda, İçişleri Bakanlığı İstanbul Valiliğine diyor ki, 'Ben Beşiktaş Belediye Başkanını görevden uzaklaştıracağım. Ama gerekçe bulamıyorum. Adliyeye git gerekçe bul. Senin bana gönderdiğin yazı yeterli değil. Burada benim aradığım gerekçeler yok. Onun için benim elimi güçlendirecek bahaneler yarat' Ondan sonra yeni bir müfettiş ordusu yığıyorlar Beşiktaş Belediyesine yine bir şey bulamıyorlar. Ama buna rağmen çıktıkları yolda devam ediyorlar" diye konuştu.

Görevden uzaklaştırmanın bir hükümet kumpası olduğunu söyleyen Tezcan, şöyle konuştu: "Bu hükümet kumpas gibi bir hükümettir. Bu hükümet seçilmiş belediye başkanlarına kumpas kurmaktadır. 'Ben görevden uzaklaştıracağım elimde delil yok adliyeden git delilleri soruşturma dosyalarını bul, araştır bana gönder' demenin tercümesi kumpastır. Başka nasıl kumpas kuracaksın. Bu hükümet eliyle kumpastır. Beşiktaş Belediyesini hükümet eliyle kumpas kurulmuştur. Bu kumpasçı hükümet belediye başkanını seçen halkın iradesini gasp etmiştir. Bu bir milli irade gaspıdır. Biz bu milli irade gaspına karşı kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Belediye başkanlarına dönük bu haksız, hukuksuz saldırıları cesaretle göğüsleyeceğiz. Daha önce söyledik, belediye başkanlarını size yem etmeyeceğiz. Varsa bir hesap gidersiniz yargı da hesabını sorarsınız. Beşiktaş Belediye Başkanı ile bugüne kadar yürüttükleri soruşturmaların tamamında Beşiktaş Belediye Başkanının suçlu olduğunu gösteren ellerinde bir delil veya belge bulamamışlardır."

Tezcan ayrıca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarın İstanbul'a giderek Beşiktaş Belediyesini ziyaret edeceğini ve burada açıklama yapacağını söyledi. 

YARKADAŞ: AKP, MAN ADASI BELGELERİNE KARŞI HAMLE YAPIYOR

Halk TV’ye konuşan Barış Yarkadaş, şu açıklamalarda bulundu: “Man Adası Belgelerinden dolayı AKP’nin canı çok yandı. Man Adasındaki para trafiği AKP tabanında ciddi soru işaretlerine, rahatsızlığa neden oldu. Siz bu rahatsızlığı nasıl giderirsiniz? Karşı hamle yaparak, hedef şaşırtarak bu rahatsızlığı giderirsiniz.”

CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞINDAN BELEDİYE BİNASI ÖNÜNE DAVET

CHP il başkanlığı bir duyuru yayınlayarak “Tüm Beşiktaşlıları ve örgütümüzü saat 19.30’da Beşiktaş Belediyesi binası önünde iradelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

CHP'nin çağrısı üzerine partililer ve bazı milletvekilleri Beşiktaş Belediyesi'ne geldi. 

beşiktaş belediyesi

TANRIKULU: GÖREVDEN ALMA HUKUK DIŞIDIR

Belediyeye CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş da geldi. Burada bir açıklama yapan Sezgin Tanrıkulu kararın siyasi olduğunu belirterek, "Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümetinin Beşiktaş  Belediyesine karşı bir kumpası söz konusudur. Görevden alma hukuk dışıdır. Açılan bir dava yoktur. 17 ay önce açılan bir soruşturma vardır. O soruşturma nedeniyle açılan bir dava yoktur. Belediye başkanımız 17 aydır savcılığa bile davet edilmemiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin hem Man adası belgelerine ve bugün New York'ta gerçekleşen mahkumiyet kararı ile ilgili olarak, kamuoyunu değiştirme algısıdır. Biz belediyelerimizin arkasındayız. Doğrudan doğruya Beşiktaş Belediyesi ve Beşiktaş halkına karşı darbe söz konusudur" dedi.

sezgin tanrıkulu
Sezgin Tanrıkulu

MURAT HAZİNEDAR'DAN İLK AÇIKLAMA: MİLLETİN VERDİĞİ EMANETİ ANCAK MİLLET ALIR

Görevden uzaklaştırılan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, ilk açıklamasında "Milletin verdiği emaneti ancak millet alır. Beşiktaş halkının emanetini temsil ediyorum." dedi. Hazinedar ayrıca, "Değil ben, ailemde, sülalemde hiçbir cemaate mensup tek bir kişi bulamazlar" ifadelerini kullandı. Murat Hazinedar'ın açıklaması şöyle:

"Milletin verdiği emaneti ancak millet alır. Beşiktaş halkının emanetini temsil ediyorum. CHP'nin en yüksek oy almış şehrin belediye başkanıyım. Herkesin büyük bir iştahla baktığı şehrin belediye başkanıyım. Değil ben, ailemde, sülalemde hiçbir cemaate mensup tek bir kişi bulamazlar. Bu terör örgütünün organizasyonuyla hiç bir şekilde işimiz olmamıştır. Ne şahsımın ne de ailemin. Bu soruşturma aynı zamanda eşime, evladıma da yönlendirilmiştir. Pasaportları ellerinden alınmıştır. Aileleri bu işe karıştırmayın. Belediye başkanı sıfatımla ilgili hakkımda tek bir soruşturma açılmamıştır. 16 müfetttiş ve teftiş görevlesi geldi belediyeye. Tek bir şey bile bulamadılar."

ATAŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İLGEZDİ DE GÖREVDEN ALINMIŞTI

CHP'li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de İçişleri Bakanlığı tarafından 6 Aralık 2017'de görevden uzaklaştırılmıştı. Gerekçe olarak "İmar Kanununa, Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununa, Devlet İhale Kanununa aykırı hareketle Görevi Kötüye Kullanma, Belediyenin/Kamunun zararına sebebiyet verme, İhaleye Fesat Karıştırma,  Haksız Mal Edinme, kamu görevlilerinin Gerçeğe Aykırı Belge Düzenlemesine göz yumulma" fiilleri ileri sürülmüştü.

MURAT HAZİNEDAR KİMDİR?

Beşiktaş Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre; 1971 İstanbul doğumlu olan Av. Murat Hazinedar, ilköğrenimini Fatsa’da, ortaöğretimini Ankara Yükseliş Koleji’nde, lise öğrenimini ise Bolaman, Fatsa ve Kabataş Erkek Liseleri’nde tamamladı. Lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlayan Hazinedar, 1997 – Nisan 2014 yılları arasında; aynı zamanda kurucusu olduğu Hukuk Bürosu’nun Başavukatlığı görevini yürüttü.

1989-1995 yılları arasında çeşitli tekstil ve ihracat firmalarında yönetici olarak görev yapan Hazinedar, Or-Gi Taşıt Muayene İstasyonları A.Ş.’de kurucu ortak olup, Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesidir.

Murat Hazinedar, 1987 yılından itibaren CHP gençlik kollarında siyasi hayatına başlamış, 2000 yılında CHP Kurultay Delegeliği yapmıştır. Hazinedar, 2011 Yılı Genel Seçimleri’ne Ordu’dan Bağımsız Milletvekili Adayı olarak seçime katılmış, 2013’te Mustafa Sarıgül ile birlikte CHP’ye yeniden üye olmuştur.

10 Şubat 2014 tarihinde CHP Parti Meclis Kararı ile Beşiktaş Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen ve Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde Beşiktaş Belediye Başkanlığına seçilen Hazinedar, Cumhuriyet Halk Fırkası’nı Ordu ilinde kuran ve başkanlığını da yapan Hazinedarzade Mustafa Bey’in torunlarındandır.

Hazinedar, Karbon (Sera Gazı) Emisyonu Düşürme ve Kontrol Derneğinin Kurucu Üyeliği’ni yapmıştır. Halen aynı derneğin Başkan Yardımcısı olarak görev almaktadır.

Murat Hazinedar evli ve bir çocuk babasıdır.

HAZİNEDAR AÇIKLAMA YAPARAK AİLESİ İÇİN YURT DIŞI YASAĞI KONULDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

Kararın açıklanmasından kısa süre önce Murat Hazinedar Beşiktaş Belediye Binası'nda basın açıklamasında bulunmuştu. 

Hakkında verilen yalan ifadelerle FETÖ soruşturması açıldığını savunan  Murat Haznedar açıklamasına, “Sizleri bugün son dönemde artarak gelişen hem Beşiktaş Belediyesi hem şahsım ve hatta aileme kadar uzanan karalama itibarsızlaştırma yalan haber hakaret kurumsal kimliğimizi ve itibarımızı zedeleyecek nitelikte ve neredeyse tamamı suç unsuru oluşturan özelde de havuz medyası tarafından yayımlanan ve tabii bunlara servis yapan sosyal medya hesapları ile ilgili ve tabii genel olarak son konjonktürün basına yansıyan özel durumlara ilişkin bilgilendirmek üzere sizleri davet etmiş bulunuyorum" sözleri ile başladı. Hazinedar konuşmasını sürdürürken bazı gazetelerde aleyhinde yapılan haberleri gösterdi ve bunları maksatlı olduğunu, hukuki süreçler hakkında bilgi verdi.

'BİZİM ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK'

Hazinedar, Beşiktaş Belediyesi'ne yönelik teftişlere ilişkin de olarak da, şunları söyledi:

"Belediyemize son iki yıldır 180'i aşan ön inceleme araştırma ve soruşturma yapılmıştır. Türkiye'de hiçbir belediye bu kadar teftiş edilmemiştir. Türkiye rekoru ile seçilmiş bir belediye başkanı olarak bir rekoru da teftiş edilmede kırdık. Bütün bu teftişlerden alnımızın akıyla çıktık. Son dönemde hepinizin yakınen bilgi sahibi olduğu siyasi gelişmelere uygun olarak Ataşehir Belediye Başkanı'nın görevden alınmasının hemen sonrasında hedefe konulan isim olduk. 1 Aralık 2017 tarihinde belediyemize mülkiye müfettişleri geldi. Şu anda hali hazırda 16 müfettiş ve teftiş görevlisi bir ayı aşkın süredir belediyemizi denetliyor. Bugüne kadar hiçbir şey bulamadılar şimdi bulmakla mezun edilmiş hatta özel olarak tayin edilmiş kadrolar şu anda inceleme yapıyor. Tabii bizim abdestimizden şüphemiz yok ancak CHP Genel Başkan yardımcısı Sayın Bülent Tezcan tarafından geçen hafta yapılan basın toplantısında belgeleriyle Beşiktaş Belediyesi ve şahsım hakkında önceden verilmiş bir talimata uygun olarak hedefi belli bu incelemelerin devam ettirildiği partimin en yetkili ağzı olan partinin sözcüsü tarafında dile getirildi.

‘BURADAN CUMHURBAŞKANINA SESLENİYORUM’

Hazinedar, konuşmasında "Buradan Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Kendisinin şikayet ettiği eski düzende o düzeni ben de şikayet ederdim ama yıkmak için değil, ülkem daha özgürlükçü, vesayetten kurtulan milli şuuru olan, millet için çalışan bir devlet organizasyonunu hep hayal etmişimdir. Sayın cumhurbaşkanının şikayet ettiği devlet düzeni dahi onun çocuklarına yurt dışında okuma fırsatı ve imkanı verdi. Bu soruşturmalarla sadece şahsıma değil, aileme de eşime de, dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul alma imkanı olan evladım, oğlum Yaşatan'a da yurt dışına çıkma yasağı konuldu. Onun yurt dışında okuma şansı elinden alındı. Hiçbir dönemde en antidemokratik darbe döneminde bile aileler bu derece mağdur edilmedi." diyerek cumhurbaşkanına seslendi.

Basın açıklamasında gazetecilere,  konuya ilişkin belgeler dağıtıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Telli’nin 70. yaşı için resim ve heykel sergisi

SONRAKİ HABER

Diyanet, cuma hutbesinde 'çocuk evlenemez' diyemedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...