26 Kasım 2017 13:19

Hakim SEGBİS ile ölüye bağlanmak istedi!

Kızıltepe JİTEM davasında hakim yaşamını yitiren kişinin ifadesinin SEGBİS yöntemiyle alınmasını istedi.

Paylaş

Gökhan ALTAY

Kamuoyunun "Kızıltepe JİTEM Davası” olarak bildiği, 22 kişinin ölümünden sorumlu toplam 9 kişinin yargılandığı davanın hakimi, iki gün sonra görülecek 12’nci duruşmaya dosyada maktul olarak görülen Nurettin Yalçınkaya’nın SEGBİS ile ifadesinin alınmasını istedi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-96 yılları arasında infaz edilen ve zorla kaybettirilen 22 kişinin akıbetini aydınlatmak üzere açılan davanın 11’inci duruşması 14 Eylül tarihinde görüldü. Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve “Kızıltepe JİTEM Davası” olarak bilinen davanın bir sonraki duruşması ise 28 Kasım Salı günü görülecek. 

KEMİKLERİ KUYUDAN ÇIKARILDI 

22 kişinin ölümünden sorumlu 4’ü asker 5’i korucu toplam 9 kişinin yargılandığı davanın 11’inci duruşmasında maktul sıfatı ile yer alan kayıp Nurettin Yalçınkaya’nın 2009 yılında Kızıltepe’de bir kuyuda kemiklerinin bulunup, kimliğinin kesinleşmesine rağmen nüfus kayıtlarında yaşıyor olduğu anlaşılmıştı. Mahkeme, adli tıp raporları ile nüfus kayıtları arasındaki bu çelişkinin giderilmesi için ilgili kurumlara ve kayıp Yalçınkaya’nın nüfusa kayıtlı olduğu köyde araştırma yapmak üzere Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanlığı’na müzakere yazılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, savcılığın ölüm raporunu dosyaya bırakmamasından dolayı Yalçınkaya’nın bir sonraki duruşmada ifadesine başvurulmasını kararlaştırdı.

MAHKEME: SEGBİS İLE İFADESİ ALINSIN

Duruşma tutanağında ilgili karar ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “Pendik 2. Aile Mahkemesi’nin 2009/483 esas nolu kararında davalı Nurettin Yalçınkaya’nın bildirdiği Hacıahmet Mahallesi Atalar Sokak No:5 22/9 Kasımpaşa İstanbul adresinden Nurettin Yalçınkaya’nın beyanı alınmak üzere Çağlayan nöbetçi ACM’ne talimat yazılarak, tanık sıfatı ile beyanı alınmak üzere hazır edilmesinin istenilmesine, ifadesinin bizzat mahkememizce SEGBİS ile alınmasına oy birliği ile karar verilmiştir.” (Mardin/MA) 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır, Tahir Elçi’yi anacak

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu ile TSK destekli cihatçılar arasında çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...