Adıyaman'ın geçim kaynağı birkaç zenginin eline bırakılacak
Adıyamanlılar, tek geçim kaynakları olan tütünün, kentteki birkaç zenginin daha da zenginleşmesi için ellerinden alınmaya çalışıldığını söylüyor.

İLGİLİ HABERLER

Adıyamanlı tütüncülere polis saldırdı çok sayıda gözaltı var

'Tütün yasağının arkasında sigara şirketleri var'
Kıyılmış sarmalık tütüne yasak getiren yasal düzenlemenin TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanması halinde, yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar ile ticari amaçla, makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlara, satışa arz edenlere, bulunduran ve nakledene 3 yıldan 6 yıla hapis cezası verilecek. Düzenlemeye tepki gösteren Adıyamanlılar, tek geçim kaynaklarının ellerinden alınmaya çalışıldığını ve bu durumdan kentteki üç-beş zengin ile fabrika sahiplerinin nemalanacağını söyledi.
27 yıldır tütün yetiştiren ve Oturakçı Pazarında satarak geçimini sağlayan 6 çocuk babası Abuzer Hazar, “Tek geçim kaynağım tütündür. Bu yasa bizim elimizdeki tütünü satmamızı kısıtlıyor. Kooperatif adı altında yapılacağı söyleniyor. Bu da zenginlerin işine yarayacak. Zenginler üreticiden yarı fiyatına tütünü alıp, yüksek bir fiyata satacaktır. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tütünümüzü Adıyaman’ın dışına çıkartamazsak biteriz” dedi.
FABRİKALAR UCUZ ALACAK
Pazara getirdiği 500 kilo tütünü satamadan döndüğünü belirten 5 çocuk babası Ömer Turgut da, kentin geçim kaynağının birkaç zenginin eline bırakılacağına dikkat çekti: “Ben tütünümü 35 liradan verdim. Ancak fabrika olursa bunu en fazla 10 ya da 15 liraya alacak, bu da beni kurtarmaz. Düzenleme yasalaşmadan tütün yasaklandı. Kargolar da almıyor. Bu süreç içerisinde 1 ton tütünüme el konuldu. Hiçbir hak iddia edemediğim gibi bir de para cezası da gelecek. Vergilendirme yapsınlar, vergimizi ödemeye hazırız.”
EMEĞİMİZE KAÇAKÇILIK MUAMELESİ YAPILIYOR
Pazarda tütün Mehmet Doğan ise, kendi emekleri olan tütüne “kaçakçılık” muamelesi yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Olan bize oluyor. Biz malı borç olarak gönderiyoruz. El konulması durumunda paramızı alamıyoruz. Tütün yakalandı mı bizden kesiyorlar. Dışarıdaki adam sıkıntı yaşamıyor.” (Adıyaman/MA)
Evrensel'i Takip Et