15 Ekim 2017 16:34

Sanat, engel barikatını yıktı

'Zihinsel Engelliler Çağdaş Sanat Sergisi' Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde 27 Ekim’e kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Paylaş

Gülçin CEYLAN
İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Zihinsel Engelliler Çağdaş Sanat Sergisi’’ sanatseverler ile buluştu. Sanatta engelin olmadığının altını çizen sergi, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde 27 Ekim’e kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. 

(ÖZ)GÜR ADIMLAR ... 

Birbirinden özgün çalışmalar ile  sanatseverler arasında köprü kuran bu anlamlı proje, her alanda engelsiz bir yaşamın mümkün olduğunu kanıtlıyor. Farklı teknikler ile hazırlanan, renkli çalışmaların hakim olduğu, el emeği ile ortaya konan bu eserler, aynı zamanda ziyaretçilere zihinsel engelli bireylerin hayal gücünü de yansıtıyor.

Serginin en dikkat çeken projesi, üç boyutlu enstelasyon çalışması ile ‘’(Öz)gür Adımlar’’  oldu. Osman Hamdi Bey’in ‘’Kaplumbağa Terbiyecisi’’ tablosundan esinlenerek ortaya konulan bu proje, kaplumbağaların yaratılışları itibari ile yavaş ve çekingen varlıklar olduğu konusunu esas alıyor. 

ONLARIN DÜNYASI ... 

Avusturyalı sanatçı Gustav Klimt’in ‘’Beethoven Frieze’’ adlı eserinden ilham alınarak, geleneksel el yapımı keçenin üzerine takı aparatları, metal zincirler ve örgü ipler ile yapılan ‘’Dünyam’’ isimli çalışma turistlerin ilgi odağı haline geldi. 

Tuval üzerine, renkli çıktı alınarak uygulanan üzerine şeffaf düğmeler dikilen Türkan Şoray görseli ise yoğun bir deklanşör ilgisi gördü.

El göz koordinasyonu zayıf olan, resim ile ilgili malzemeler hakkında bilgisi bulunmayan yaklaşık 700 zihinsel engelli bireyin kolektif bir çalışma ile ortaya çıkardığı ‘’İnteraktif duvar resmi’’, ‘’imkansız’’ kelimesini engelli bireylerin yaşamından çıkarıyor, başaranın ön koşulunun azim olduğu kanısını güçlendiriyor.

Zihinsel engelli bireylerin kendi düşünce dünyalarını yansıtan çok sayıda çalışmanın yer alması da onların bizlere doğru açılan penceresi oldu. Dışavurumculuk akımının etkisinin çokça görüldüğü eserler, konuklara farklı bir bakış perspektifi kazandırdı.

ÖNCEKİ HABER

ADYÜ Rektörü: Kadınla tokalaşmak ateş tutmaktan daha korkunç

SONRAKİ HABER

Siirt'te ve Bitlis'teki bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...