12 Ekim 2017 11:23

Leyla Zana, 15 yıl hapisle yargılandığı davadan beraat etti

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, 15 yıl hapis istemiyle yargılandıgı davadan beraat etti.

Paylaş

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, daha önce 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve Yargıtay tarafından bozulan davada, 'silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek' suçlarından beraat etti ve yargılamanın ertelenmesi kararları verildi.

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'ya 2011 yılında katıldığı 9 ayrı cenaze töreni, basın açıklaması ve yaptığı konuşmalar nedeniyle açılan davada, 2012 yılında 'Terör örgütü üyeliği' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezası Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 2014 yılında bozulan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın yeniden yargılanmasına devam edildi. Leyla Zana, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına katılmazken, avukatı hazır bulundu. 

Duruşmada esas hakkında görüşünü açıklayan savcı, Zana hakkında "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek" ve "Terör örgütü propagandası yapmak", suçlarından yargılamanın ertelenmesini, katıldığı 4 ayrı cenaze töreni ve yürüyüş nedeniyle "Terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl, 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Duruşmada söz alan Zana’nın avukatı İbrahim Çeliker, mütalaayı kabul etmediklerini belirterek, "Müvekkilin yaptığı tüm konuşmalar ifade özgürlüğü kapsamındadır. İddia makamının cezalandırma talebi hukuka aykırıdır. Örgüt üyeliği ile ilgili tek delil cenazelere katılmasıdır. Kişi öldükten sonra dinen amel defteri kapanır, hukuken de düşer. Müvekkil bölge milletvekilidir. Cenaze ve düğünlere katılması gayet normaldir" dedi.

Kararını açıklayan Mahkeme, Zana hakkında açılan 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri kanununa muhalefet' ve 'Terör örgütü propagandası' davalarında yargılamasının ertelenmesine, 'Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan da beraatine hükmetti.

Mahkemenin üye hakimi Esra Öztürk'ün muhalefet şerhi nedeniyle "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" suçundan verilen yargılamanın ertelenmesi kararı oy çokluğu ile alındı. Muhalefet şerhinde Leyla Zana hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini belirten Öztürk, sanığın eyleminin 'terör örgütü propagandası' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet' suçunun unsurlarını oluşturmadığı, bu kapsamda sanık hakkında beraat yerine kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde düzenlenen adil yargılanma hakkına aykırı olacağı, bu nedenle beraat kararı verilmesi gerektiğini düşündüğümden sayın çoğunluğun kararına katılmıyorum" dedi.

NE OLMUŞTU?

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana hakkında 2011 yılında katıldığı 9 ayrı cenaze töreni, basın açıklaması ve yaptığı konuşmalar nedeniyle açılan davada, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi “Örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla, Zana’yı 10 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Yerel mahkemenin verdiği karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 2014 yılında bozulmuştu. Yargıtay,  Zana’nın “Örgütün hiyerarşik yapısına dahil üyesi” olduğuna ilişkin mahkumiyetine yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini göstermişti. Yasama dokunulmazlığı kalkan Zana’nın, yargılamasına devam edilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cunda Adası'ndan topladığı çöplerle Medusa tablosu yaptı

SONRAKİ HABER

İşten atılan Paşabahçe işçileri imza kampanyası başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...