06 Eylül 2017 10:57

Karaburun Bilim Kongresi başladı: 'Mağdur değil tarafız'

Bu yıl ana teması 100. yılında Ekim Devrimi olan 12. Karaburun Bilim Kongresi, Onur Hamzaoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı.

Paylaş

"17'den 17'ye" başlığıyla düzenlenen 12. Karaburun Bilim Kongresi, Onur Hamzaoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı.

Karaburun Belediyesinin salonunda gerçekleştirilen açılışta konuşan Hamzaoğlu, 6-7 Eylül'de Rumlara yönelik olarak gerçekleştirilen saldırıların yıldönümüne değinerek başladı. Hamzaoğlu "Öldürüldüler, tecavüze uğradılar, evleri, işyerleri, okulları, ibadethaneleri yağmalandı. Gidenlerin mallarına el konuldu. 62 yıl önce yaşanan bu kıyımın acılarını günümüzde de paylaşıyoruz. Gidenleri özledik. Onları vatanlarına davet ediyoruz. Pogromu düzenleyenleri lanetliyoruz" dedi.

Bilimi üniversitelere hapsetmeyen, konularını ilgilileriyle tartıştıkları bir kongre düzenlediklerini belirten Hamzaoğlu, kongre boyunca 106 kişinin görev yapacağını, 67 bildirinin tartışılacağını ve 19 davetli konuşmacının sunum yapacağını dile getirdi. 

Hamzaoğlu kongrenin bu yılki ana teması olan '100. yılında Ekim Devrimi' başlığına ilişkin "Ekim Devriminin 100. yılında bizler neler kazandık, bunlar yaşanmasaydı ne olurdu, reel sosyalizm neden çözüldü, bunları tartışacağız" ifadelerini kullandı. 

Üniversiteden ihraç edildikleri haberini 2016'daki kongrede aldıklarını hatırlatan Hamzaoğlu, kendilerinin "barış imzacısı" olmalarına neden olan süreci özetledi. Hamzaoğlu, "11 Ocak 2016 günü 1128 yurt içinde, 355 akademisyen yurt dışında 'Bu suça ortak olmayacağız' metnini kamuoyu ile paylaştı. Bu metinde imzacıların muhatabı devletti. İmzacılar, BM'nin kabul ettiği 'her insan doğuştan barış içinde yaşama hakkına sahiptir', 'Yurttaşlarının barış içinde yaşaması ve bunun korunması her devletin temel görevidir' şeklinde tanımlanan haklarını talep etti" şeklinde konuştu.

OHAL'in ilanı ile yasamanın yetkilerinin büyük oranda yürütmeye verildiğini dile getiren Hamzaoğlu, "KHK'lerin sayısı 28'i geçti. Hiçbiri anayasal süreçlerini tamamlamadı. 464 kişi bu süreçte üniversitenin dışına atıldı. 505 kişiye disiplin soruşturması açıldı" bilançoyu açıkladı.

Mağdur değil taraf oldukarını vurgulayan Hamzaoğlu, "Barıştan, barış içinde yaşama hakkından, Kürt sorununun sisyasi çözümünden, bağımsız üniversiteden, eşitlikten, bilimden özgürlüklerden yana tarafız" sözleriyle hangi tarafta olduklarının altını çizdi. 

"40'a yakın KHK'liyi yitirdik, Nuriye ve Semih'i yitirmeyelim" diyen Hamzaoğlu, Türkiye'de artık devletin sekülerliği temsi etmediğini, TSK vesayetinin sarayın vesayetine dönüştüğünü söyledi. Özgürlüklerin ortadan kalktığını, sistemin şiddetten başka uygulayacağı "zor"un kalmadığını, Kürt sorununun siyasi çözümünün yerini imhaya bıraktığını belirten Hamzaoğlu, "Toplumsal muhalet referandumda toparlandı. O zamandan beri yükselişini sürdürüyor. Topyekün mücadele önümüzde duruyor. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" diyerek sözlerini sonlandırdı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Burdur Gölü kuruduğunda kanser saçar

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen ve ABF: Bu eğitim sistemine itirazımız var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...