03 Eylül 2017 09:23

Gazeteci Doğan Yurdakul hayatını kaybetti

71 yaşındaki Gazeteci-Yazar ve Çevirmen Doğan Yurdakul hayatını kaybetti.

Paylaş

Gazeteci-yazar ve çevirmen Doğan Yurdakul, Muğla'nın Datça ilçesindeki evinde hayatını kaybetti. 71 yaşındaki gazeteci-yazar Doğan Yurdakul'un, birlikte vakit geçirdiği arkadaşlarının yanından, hasta kedisine ilaç vereceğini söyleyerek ayrıldığı ortaya çıktı. Yurdakul'un beyin kanamasından öldüğü belirlendi. 

Gazeteci Doğan Yurdakul, Datça'nın Mesudiye Mahallesi Damarası Mevkii'nde bayram tatilini geçirdiği evinde yaşamını yitirdi. Saat 09.00'da eve temizliğe gelen Fatma Şahin tarafından bulunan Yurdakul'un cesedi, Datça Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, Muğla Yerkeşik Adli Tıp Kurumu'na otopsi için gönderildi.

DÜŞEREK BAŞINI TABUREYE ÇARPMIŞ

Jandarma tarafından olay yerinde yapılan araştırmaya göre, kalp ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olduğu öğrenilen Yurdakul'un, yalnız bulunduğu bir sırada evin mutfak kısmında belirlenemeyen bir nedenle düşerek başını yerde duran küçük bir tabureye çarptığı ve çarpmanın etkisiyle başından yoğun miktarda kan geldiği tespit edildi.

SON OLARAK DOSTLARIYLA BERABERDİ

Doğan Yurdakul'un olaydan önce 15.00 -19.00 saatleri arasında dostlarıyla birlikte olduğu öğrenildi. Damararası Mevkii'ndeki evine 4-5 kilometre mesafede Ovabükü'nde Kamil Erdem'in evinde bir arkadaş grubu ile uzun süre sohbet eden Yurdakul'un, anılarından ve çevirisini yapacağı yeni bir kitaptan söz ettiği öğrenildi. Saat 19.00'da ise, evindeki hasta kediye ilaç vereceğini söyleyerek arkadaşlarından izin isteyip yanlarından ayrıldığı belirtildi.

Evden ayrılmadan önce bir arkadaşına ölçtürdüğü tansiyonu, 12/7.5 çıkınca keyiflenen Yurdakul, otomobiliyle evine döndüğü belirtildi.

BEYİN KANAMASI GEÇİRMİŞ

ilk otopsisinde tansiyona bağlı beyin kanaması geçirdiğinin belirlendiği öğrenildi. Muğla Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından gazeteci Yurdakul'un cenazesi, yakınlarına teslim edildi. Karayolu ile Ankara'ya götürülen Yurdakul'un cenazesi, Bayındır Hastanesi morguna konulacak. Doğan Yurdakul'un cenazesi, Çarşamba günü öğlen Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.

DOĞAN YURDAKUL KİMDİR?

Doğan Yurdakul 1946’da Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Paris Sorbonne, Vincennes ve Cenevre üniversitelerinde lisansüstü öğrenim gördü. Yenigün, Ulus, Vatan, Aydınlık, Evrensel, Siyah-Beyaz, Günaydın gazeteleri ile Kim, Yön ve Devrim dergilerinde çalıştı. 32. Gün adlı televizyon programının Ankara temsilciliğini yürüttü. 35 yılın ardından emekli oldu. 1998’den bu yana yaşamını çevirmenlik yaparak ve kitap yazarak sürdürdü.

Odatv davası kapsamında evinde arama yapılan ve gözaltına alınan Yurdakul, bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmiş ve dava sonunda beraat etmişti.

Yurdakul, cezaevinde olduğu sırada hayatını kaybeden eşi Güngör Yurdakul’un 15 Eylül 2011’deki cenaze törenine cezaevi aracıyla getirilmişti.

YURDAKUL’UN YAYIMLANAN ESERLERİ

Çok sayıda çeviri ve Fransızca-Türkçe sözlüğün yanı sıra şu kitapları yazdı:
Sırların Kavşağında/Eylül 2004
Reis, Gladio’nun Türk Tetikçisi/Nisan 2003
Bay Pipo, Bir MİT Görevlisinin Sıradışı Yaşamı: Hiram Abas/Aralık 1999/69. baskı Nisan 2008.
Manşeti Yıkın / 2014 (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tatil dönüşü trafik çilesi başladı

SONRAKİ HABER

Ege'de 100'e yakın göçmen gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...