13 Haziran 2017 16:09

Bisikletin 200 yıllık evrimi

Uzun zamandır hayatımızda olan bisikletin hikayesi.

Paylaş

Bundan tam 200 yıl önce Alman Baron Karl von Drais modern bisikletin prototipini oluşturan iki tekerlekli aracı icat etti. Bu icat bugün dünya çapında milyonlarca ins anın yaşamında hayati bir rol oynuyor. Avrupa Bisiklet Sanayii Konfederasyonu’nun 2016 rakamlarına göre Avrupa kıtası çapında yılda 21 milyon bisiklet ve elektrikli bisiklet satılıyor. 13 milyonu AB ülkelerinde üretiliyor. Avrupa’da bisiklet endüstrisi doğrudan veya dolaylı olarak 70 binden fazla istihdam sağlıyor. 

Tarihteki ilk iki tekerlekli taşıt 1817’de Alman Karl von Drais tarafından icat edildi. Drais, icat ettiği ‘Drezin’ adlı aracı daha hızlı hareket edebilmek için kullandı. Binici pedal öncesi dönemde ayağını yerden iterek ilerliyordu. Araç zaman içinde geliştirilerek bugünkü bisiklete evrildi. ‘Bisiklet’ kelimesi de 1860’larda Fransa’da ortaya çıktı. 

Wright kardeşler ilk uçağı yapmadan önce Dayton Ohio’da küçük bir bisiklet tamirhanesi işletti. Bu, Orville ve Wilbur Wright’a sadece yerel iş dünyasında keyifli bir yaşam ve sağlam bir itibar sağlamadı: Aynı zamanda mekanik alanda çıkış yapabilmelerine olanak sağladı. 1903’te gökyüzüne ulaştıkları Wright Flyer’ı yapmak için kendi atölyelerini kurdular. Bisikletin icadı, 1903’te dünyanın en eski ve prestijli bisiklet yarışı olan Tour de France’ın ortaya çıkmasına vesile oldu. Rota her yıl değişse de zamana karşı yarış, Alplerden geçen dağ tırmanışı ve Paris’in ünlü bulvarı Champs Elysees’deki heyecan verici finaliyle turun formatı hep aynı kalıyor. Fred A. Birchmorte (1912-2012) ABD’li bir maceraperestti. 1935’te dünyayı bisikletiyle dolaşmış olmasıyla ünlü. Avrupa, Asya ve ABD’yi kapsayan yolculuğu 40 bin mili (65 bin kilometre) aştı. Birchmore bu sürenin “sadece” 25 bin milinde pedal çevirdi. Kara olmayan yerlerde tekne yolculuğu yaptı, yedi takım tekerlek eskitti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Saçılık ve Karadağ’ın eylemine polis yine saldırdı

SONRAKİ HABER

HDP’li Alican Önlü hakkında fezleke hazırlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...