18 Mayıs 2017 07:52

CHP mevsimlik tarım işçileri için Meclis araştırması istedi

CHP, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının tespit edilmesi ve sorunların önlenmesi için alınacak tedbirlerin tespiti için Meclis araştırması istedi

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, mevsimlik tarım işçileri açısından yaşamın çok zor koşullar altında devam ettiğine işaret edilerek şöyle denildi:

“Her yıl, hasat mevsimine yakın zamanlarda, kamyon kasalarında taşınan, beslenme ve barınma koşulları sağlanamayan sağlık ve emeklilik güvencesinden yoksun, sosyal hakları olmayan vatandaşlarımız düşük ücretler karşılığında uzun saatler çalışmaktadır.

Tarım işçilerinin yüzde 99,9'u kendi memleketlerindeki evlerinde iyileştirilmiş içme suyuna ulaşabilirken, bu oran çalıştıkları yerlerde yüzde 33'e düşüyor. Kentlerde yatak odası başına 1,9 kişi düşerken, tarım işçi ailelerde 4,1 kişi düşüyor.

Ayrıca işçilerin yüzde 70’inin tarlada ilaçlama yaparken maske takmadığını, yüzde 90’ı tulum/ilaçlama kıyafeti giymediğini biliyoruz. Bunun yaratacağı sağlık sorunları gözardı edilemez!

Tarım işçilerinde ölü doğumların ülke ortalamasının beş kat üstünde olması, işçilerin yüzde 36.1’lik oranla en çok solunum sistemi, yüzde 12.3’lük oranda da kas-iskelet sistemi hastalıklarına yakalanması, denetimsiz çalışma şartları göz önüne alındığında şaşırtıcı değildir.” (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te şike iddiası AIK-Göteborg maçını erteletti

SONRAKİ HABER

‘Alternatif mühendislik olduğunu göstermek istiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...