12 Mayıs 2017 07:09

ANKA 2017 yılının son konferansını düzenledi

Antalya Kültürel Miras Araştırmacılar Derneği, Dr. Nusret Demir'in katılımıyla kültürel mirasların tespiti ve belgelenmesi konulu konferans düzenledi.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Antalya Kültürel Miras Araştırmacılar Derneği, (ANKA) AÜ.Uzay bilimleri ve Teknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nusret Demir'in katılımıyla "Kültürel miras tespit ve belgelemesinde uzaktan algılama ile mekânsal bilgi teknolojileri’’ başlıklı konferansı ile 2017 yılı konferanslarına ara verdi.

Kaleiçi Bademaltı Kafe’de ANKA tarafından düzenlenen konferanslar dizisinin konuğu bu ay AÜ. Uzay bilimleri ve Teknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nusret Demir’di. Bu ayın konusu ‘’Kültürel miras tespit ve belgelemesinde uzaktan algılama ile mekânsal bilgi teknolojileri’’ oldu.

Demir, "Uzaktan algılamanın kültürel miras için kullanıldığında kültürel mirası tehdit eden unsurların tespiti, arkeolojik alanlardaki hava kalitesinin izlenmesi, arkeolojik alanların tespiti, fiziksel olarak alanda bulunmadan veri elde edilmesi, alanda fiziksel bozulmaya sebep olmamak, görüntüde dahi gözle görülemeyen bilgilerin elde edilebilmesi ve 3 ya da 4 boyutlu dijital modeller üretebilme dahil pek çok kolaylık sağlayabilir. Uydular aracılığı ile elde edilen görüntülerde kültürel varlıkların korunup korunmadığını takip edebilir, çalışma yapması düşünülen alanda yer altındaki kalıntı ve eserleri çok daha kolay bir şekilde açığa çıkarabilir yada orda kalmasını sağlayarak resmedip muhafaza edebiliriz’’ dedi.

Demir sunumunun devamında "Yapılan bir çalışmada Afganistan’da Talibanın topçu ateşi ile tahrip edip, birçoğunu da yok ettiği, dağın içine oyularak yapılan heykellerin yer ölçümlemeleri uzaktan algılama yöntemi ile yapıldı. Burada daha önce çekilen resimler toplanarak aslına uygun ve kendi ölçülerinde bu heykeller yapıldı. Tahrip edilen heykellerin orijinallerini 3G yazıcılarla yaparak, eğer savaş biter ve koşullar sağlanırsa yerine yerleştirebiliriz’’ dedi. Bu ve buna benzer çalışmalardan örnekler anlatarak sunumunu sonlandırdı.

ÖNCEKİ HABER

Başdanışman: ABD Erdoğan'ın iyi niyetine şükretsin

SONRAKİ HABER

Kiev'de kalan son Lenin heykelini koruyan kadın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...