30 Nisan 2017 14:05

Meralar daralıyor, hayvancılık yok oluyor

Hayvan üreticileri mera alanlarının daralmasından kaynaklı, hayvancılığın bitme noktasında olduğunu söylüyor.

Paylaş

Mera alanlarının daralması nedeniyle zor günler yaşayan hayvan üreticileri, hayvancılığın bitme noktasında olduğunu dile getirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 verilerine göre, Türkiye’nin toplam alanının yaklaşık yüzde 20’si, tarım alanlarının ise yaklaşık yüzde 38’i olan 14.6 milyon hektar çayır ve mera alanı var. Mera alanlarının her geçen yıl daralması nedeniyle hayvan üreticileri hayvanlarını daha çok ahırlarda yem ile beslemek zorunda kalıyor. Yem fiyatlarına yapılan zamlarla da hayvan üreticiliğini yapılamaz hale geliyor. 

Uzun yıllardır hayvan yetiştiriciliği yapan Ahmet Kap, “Hayvancılık bitti. Bu işin tadı yok” diyerek, hayvancılığın can çekiştiğini anlattı. 

YEM ALMAKTA ZORLANIYORUZ

Meraların tarım ve yerleşim yerine açılması nedeniyle mera hayvancılığının bitme noktasına geldiğini belirten Kap, yetiştiricilerin daha çok ahırlarda yem ile hayvanlarını beslediğini dile getirdi. Kap, “Yem fiyatları çok pahalı. Yem almakta bile zorlanıyoruz. Birçok kişi yemlerden dolayı hayvancılığı bıraktı. Hayvancılığa teşvik de yok. Bizler zararına hayvanları satıyoruz” şeklinde konuştu.

DEVLET TEŞVİK VERMİYOR

Meraların gün geçtikçe azaldığını ifade eden Ömer Özer de, yem fiyatlarının pahalı olmasından yakındı. Üreticilerin hayvancılık yapamaz duruma geldiğini ifade eden Özer, hayvan yetiştiricilerinin zor günler yaşadığını aktardı. Devletin yetiştiriciye yeteri kadar teşvik vermediğini söyleyen Özer, “Hayvancılık bitme noktasında. Küçükbaş hayvan şu anda az. Diyorlar hayvan pahalı ama biz hayvan sattığımızda zarar ediyoruz. Yem fiyatları aldı başını gitti. Günde 80 ila 100 TL arasında bir yem giderim var. Hayvancılık öldü” diyerek yaşadıkları zorlukları anlattı.

Meraların azalması nedeniyle hayvancılığın gelişmediğini söyleyen Adana Veteriner Hekimler Oda Başkanı Nihat Köse, hayvan yetiştiricilerinin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. (Adana/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Trump, 100. gününde medyaya yüklendi

SONRAKİ HABER

Meltem Cumbul’dan 1 Mayıs çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...