26 Mart 2017 02:00

Geleceğe Dönüş, Chuck Berry’i yeni nesle nasıl tanıttı?

Rock’n’roll’un mucidi Chuck Berry, 18 Mart 2017'de hayatını kaybetti. Berry deyince bir kuşağın aklına Geleceğe Dönüş ve Johnny B. Goode geliyor.

Paylaş

Nick DE RISO

Marty McFly’ın, Geleceğe Dönüş’te ‘Johnny B. Goode’ı yeniden söylemesiyle, daha genç bir kuşak, Chuck Berry’nin “nesil değiştiren”, “tür şekillendiren” öneminin ne olduğuna dair fikir sahibi oldu. 

Zamanda seyahatli filmin en heyecanlı bölümünde, 1950’lerin ortasındaki bir mezuniyet balosunda Michael J. Fox’un karakteri, şarkısına başlamadan önce “Söyleyeceğim eski bir parça, en azından benim geldiğim yerde” diyordu. Henüz, Berry’nin klasiği, rock’n’roll olarak bilinen janrın yaratılmasına katkıda bulunmamış; onun yeni müziği, bir sonraki kuşağın İngiliz gençlerini etkisi altına almamıştı. Henüz geri dönüşlerin en beklenmediğine çılgın bir kırk beşlikle imza atılmamıştı.

Balodaki herkes, o dönemde tahmin edebileceğiniz üzere sessizliğe bürünmüştü ve Yönetmen Robert Zemeckis’in senaryosunda Berry’nin hayali kuzeni Marvin, acilen Chuck’ı arıyordu. Fox, Berry’nin meşhur ördek yürüyüşünü taklit ederken o, “Aradığın yeni sound vardı ya” diyordu, “Dinle bunu!”

Tüm bunlar elbette McFly, ‘80’lerin Van Halenvari solosuna başlamadan önce yaşanıyordu. “Çocuklarınız” diyordu Fox’un karakteri “Buna bayılacak.”

via GIPHY

PERFORMANSIN GERÇEK SAHİPLERİ

Hem filmde hem de film müziğinde ‘Johnny B. Goode’ performansı için Marty ve Starlighters’ın adı geçiyordu. Ancak ses New Orleans doğumlu Mark Campbell’a aitti, Fox, dudaklarını oynatıyordu sadece. Aktörün, kiraz kırmızısı Gibson ES-345’le attığı solo ise Nashville’li Tim May’e aitti. Fox, Hollywood Müzisyen Enstitüsü’nde eğitmen olan Paul Hanson’la sahneyi mükemmelleştirebilmek için geceler boyunca çalıştı. NBC sitcom’u ‘Family Ties(Aile Bağları)’ sırasında günlerini bu şarkı üzerine çalışarak harcadı. Filmin yıldızlarından Lea Thompson, “Çok tedirgin olduğu bir konuydu. Gerçekten çok çalıştı” demişti.

Van Halen daha sonra filmin bir sahnesinde yer aldığını açıkladı: Müthiş “Silence Earthling” sekansında kaseti çalan kişi oydu. Campbell’ın rolü ise o dönem çok iyi korunan bir sırdı.

Campbell, Nerd Report’a “Şarkıyı söyleyenin Michael olduğu yönündeki esrarı korumak istiyorlardı, bu benim için sorun değildi” demişti: “Filmin sonunda özel bir teşekkür aldım – Adım, Mark Campbell oradadır.”

FİLM İÇİN ALTERNATİFSİZDİ

Şarkının, orijinal senaryonun ilk taslağından son haline hepsinde yer alması, ‘Johnny B. Goode’un Geleceğe Dönüş için ne kadar önemli olduğunun bir işaretidir. Filmin senarist ve yapımcılarından Bob Gale, “Alternatifimiz yoktu” demişti. Şarkının hakları için 50 bin dolar ila 75 bin dolar arasında bir ücret ödendi. Gale’ın dediği gibi “1985’te bu çok büyük bir paraydı.”

Geleceğe Dönüş’teki dans hayat bulmadan birkaç ay önce Berry, ilk single’ı olan ‘Maybellene’i yayınlamıştı. ‘Johnny B. Goode’, 1958’de 8 numaraya çıkana kadar ortalıkta gözükmedi. Şarkı, -sadece başlangıcındaki gitar riff’iyle dahi- her şeyi değiştirdi. McFly için de. Sonunda ebeveynlerini bir araya getirdi, senaryonun en kritik noktasını çözdü ve biraz rahatlama fırsatı buldu. 

Böylece film, unutulmaz bir rock’n’roll ögesi edindi, Chuck Berry dahi, çıkışından 20 yıl sonra doğan çocuklar için yeniden anlam kazandı. ‘Johnny B. Goode’ bugün ayrılmaz bir şekilde filmle ve filmle ilişkili herkesle bağlantılıdır.

Fox daha sonra şarkının kendi versiyonunu, belki de en unutulmaz şekilde Coldplay’le söyledi. Campbell da halen Jack Mack ve Heart Attack gruplarıyla talep üzerine –bir keresinde Seth MacFarlane’ın özel partisinde 62 çalgılı bir orkestrayla söylemişti- ‘Johnny B. Goode’u söylüyor.

Diffuser.fm’den çeviren Mithat Fabian Sözmen

ÖNCEKİ HABER

Uykuyu yeterince ciddiye alıyor musunuz?

SONRAKİ HABER

Nereden başlasam nasıl anlatsam?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...