15 Mart 2017 23:06

Hollanda seçimleri: Kazanan sağ partiler ve liberal sol

Hollanda'da seçimin kazananı Rutte, 'Seçim sonuçları Hollanda'nın popülizmin yanlış türüne dur dediğini gösterdi' dedi.

Paylaş

Hasan AYHAN
Amsterdam

Hollanda’da genel seçimler yapıldı. Seçim sonuçları VVD+PvdA koalisyon hükümetinin iki ortağına da darbe vurdu. Resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Mark Rutte’nin sağ liberal Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) seçimlerden birinci parti olarak çıkmasına rağmen 41 milletvekilinden 8’ini kaybetti. Sağ eğilimli sosyal demokrat İşçi Partisi PvdA da, sermayenin has partisi VVD’ye teslim olarak emekçilere ve sosyal haklara saldırı planlarına imza attığı için seçmenden en büyük darbeyi alan parti oldu. PvdA, 38 sandalyesinden 29’unu kaybederek sadece 9 milletvekili çıkarabildi. Hollanda sosyal demokratları için şapkayı önüne koyup tartışma sürecinin başlaması bekleniyor.  

Seçimin bir başka dikkat çeken sonucu ırkçı, aşırı sağcı Geert Wilders’ın partisi PVV’nin (Özgürlük Partisi) seçim öncesi ‘birinci ya da ikinci parti olacağı’ tahminlerinin boşa çıkması oldu. PVV, 15 olan milletvekili sayısını 5 daha artırarak 20’ye yükseltebildi.

Sosyalist Parti ise büyük sarsıntı yaşamasa da beklenen başarıyı gösteremedi ve bir sandalye kaybederek 14 milletvekili çıkardı.

Hollanda’da seçim sonuçlarına sevinen CDA ve D66 partileri de millekvekili sayılarını 13 ve 12’den 19'a yükselttiler.

İnfografik: Hollanda seçiminin galibi Mark Rutte oldu | Statista

YEŞİL SOL'DA BÜYÜK ARTIŞ

Son zamanlarda ‘geriledi’ tartışmaları yapılan Yeşil Sol Partisi büyük bir çıkış yaptı, meclisteki 4 olan sandalye sayısını 14’e yükseltti.

Milletvekili sayılarını yükselten diğer partiler arasında ise 5 sandalye kazanan Hayvan Hakları Partisi PVDD ile yine 5 milletvekili çıkaran ‘Yaşlılar Partisi’ olan 50+ Partisi bulunuyor.

PVDA’dan ayrılan iki Türkiye kökenli milletvekilinin kurduğu DENK partisi, 2 olan milletvekili sayısını 3'e çıkardı. Hollanda-Türkiye krizinde AKP Hükümeti’ne desteğiyle tartışılan partinin bir vekil daha kazanarak meclisteki temsiline devam etmesi başarı olarak değerlendiriliyor.

Bunlar her ne kadar geçici ilk sonuçlar olsa da resmi sonuçların farklı olması beklenmiyor. Hollanda açısından yeni tartışma konusu, koalisyon hükümetinin nasıl kurulacağı olacak.

Seçim sonuçları ‘Hollanda sağı’nın zafer kazandığına işaret ediyor ve bu da sermayenin emekçilere saldırılarının süreceği anlamına geliyor.

RUTTE: HOLLANDA YANLIŞ POPÜLİZME DUR DEDİ

Öte yandan Lahey'de toplanan parti taraftarlarına seslenen Rutte, "VVD Hollanda'da üst üste üçüncü kez en büyük parti olacak gibi görünüyor; bunu kutlayacağız. Bizim başarımız, aynı zamanda Brexit'ten sonra, ABD'deki seçimlerden sonra, Hollanda'nın yanlış popülizme 'dur' dediği bir gecedir" dedi.

Rutte, Avrupa lideriyle telefonda görüştüğünü de açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker'in sözcüsü Margaritis Schinas da Twitter hesabından "Juncker, Rutte ile konuştu ve net zaferinden ötürü kutladı: Oylar Avrupa için, aşırılığa karşı oldu." açıklaması yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş ‘Çeyrek Final’ aşkına sahaya çıkıyor

SONRAKİ HABER

Metin Feyzioğlu: O kapı 80 milyona açık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...