07 Mart 2017 23:14

‘Rusya ve ABD, Suriye’de orta yol buldu’

ABD ve Rus birliklerinin Suriye’nin Menbic kentinin kenar mahallelerinde devriye gezdikleri belirtildi.

Paylaş

İngiliz Times gazetesi, ABD ve Rus birliklerinin Suriye’nin Menbic kentinin kenar mahallelerinde devriye gezdiklerini yazdı. Gazeteye göre bu gelişme, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana savaş alanında süper güçler arasındaki en yakın iş birliği.

ABD VE RUSYA’NIN ARASINDA 10 KM VAR

BBC Türkçe’nin aktardığına göre gazetenin Ortadoğu Muhabiri Richard Spencer, Suriye’deki Amerikan ve Rus askerlerinin Türkiye sınırından sadece yaklaşık 21 kilometre uzaktaki Menbic kentinin batısındaki bazı kasabalarda devriye gezdiklerini belirtiyor. Richard Spencer, iki ülke birliklerinin birbirlerinden sadece yaklaşık 10 kilometre uzakta olduklarını vurguluyor. Spencer’ın altını çizdiği nokta, gerek ABD’nin gerek Rusya’nın amacının, bölgedeki güçlerin birbirleriyle savaşmalarını önlemek olması.

TÜRKLER VE KÜRTLER ARASINDA TAMPON

Haberden bazı bölümler şöyle:
“İki ülke birlikleri de gövde gösterisi yaparak bayraklarını dalgalandırıyor. Teorik olarak, rakip Kürtler ile Türkiye’nin desteklediği milisler arasında tampon görevi görüyorlar. Ancak bu durum aynı zamanda, Donald Trump döneminde ABD ve Rusya arasındaki yeni jeostratejik yakınlığı gösteriyor.
Bir zamanlar sıradan bir yer olan Menbic şimdi Suriye’nin çok taraflı sorununda stratejik bir kavşakta bulunuyor. Burası Suriye rejiminin, Türkiye’nin, Arap isyancıların ve Kürtlerin hedefi. Rusya rejimi destekliyor. ABD ise YPG (Halk Savunma Birlikleri) liderliğindeki yerel milislerin oluşturduğu ittifaka destek veriyor. Türkiye, ABD’nin NATO’daki müttefiki. (Demokratik Birlik Partisinin (PYD) silahlı kanadı) YPG, PKK’nın Suriye’deki kolu. PKK ise Ankara ile bir gerilla savaşı yürütüyor”

‘TÜRKİYE SURİYE’DE GERİ ADIM ATTI’

Times’taki haberde YPG’nin Menbic’in batısındaki bazı köyleri Suriye rejimine geri vermeyi kabul ettiği, Türkiye’nin ise bölgedeki Kürtleri uzaklaştırmak için Menbic’e saldırı düzenleme tehdidinde bulunduğu da hatırlatılıyor.

Haberin, Times’ın internet sitesindeki versiyonunda ise Başbakan Binali Yıldırım’ın “Rusya ile ABD ile bir koordinasyon sağlamadan bir operasyon yapmanın anlamı yok” şeklindeki sözlerine değiniliyor, Türkiye’nin bu noktada geri adım attığı görüşüne yer veriliyor.

Haberde ayrıca Suriye ordusu ile birlikte Menbic’in batısındaki bazı köylere giren Rus birliklerinin insani yardım taşıdığı, bazı köy sakinlerinin bu durumu ironik bulduğu kaydediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Muhafazakar Kürt seçmen: Evet demeye vicdanımız el vermez

SONRAKİ HABER

Yerli oyun yerli yazar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...