06 Mart 2017 13:07

TZOB: Domates üreticileri korunmalı

TZOB, domateste yapılan sözleşmeli üretimde sözleşmelerin sanayiciler tarafından tek taraflı hazırlanmasının üreticileri mağdur ettiğini vurguladı.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, domatesin tek başına ekonomiye 12 milyar 671 milyon liralık katkı yaptığını belirterek, “Bu kadar önemli bir sebzede, sorunlar en kısa zamanda çözülmeli, üretimin devamı sağlanmalıdır” dedi.

2006-2016 döneminde, domates ekim alanının yüzde 6.8 gerilediğini, buna karşın verimdeki yüzde 37.2’lik artışın üretime olumlu yansıdığını ve üretim rakamını yüzde 27.9 yükselttiğini bildiren Bayraktar, “Verim artıkça, Türkiye, üretim ve ihracatta dünyada daha üst sıralara tırmanacaktır. 2006-2016 döneminde salçalık domatesteki yüzde 36.6, sofralık domatesteki yüzde 24.1’lik artışın sebebi verimdeki yükselmedir” dedi. 

Üretimi sürekli artan salçalık domateste yapılan sözleşmeli üretimde, sözleşmelerin sanayiciler tarafından tek taraflı hazırlanmasının üreticileri mağdur ettiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Sanayici yapılan sözleşmeye sadık kalmamakta, düşük fiyat vermekte, üreticinin ürününü almamaktadır. Sebze üretiminde karşımıza çıkan en önemli sorunlardan birisi de hastalıklardır. Domates ve ürünleri üretim ve ihracatına verilen desteklere devam edilmeli ve sözleşmeli üretimde üreticinin mağduriyetini giderici tedbirler alınmalıdır. Sözleşmelerin Ziraat Odaları marifetiyle yapılmasının sağlanması gerekmektedir.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bolu Valiliği, Saymaz'ın iş cinayetleri panelini engelliyor

SONRAKİ HABER

Emel Korkmaz, Ali İsmail'in düşleri için koşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...