03 Mart 2017 20:18

Hollanda da AKP'nin referandum etkinliğini iptal etti

Hollanda, AKP'nin referandum etkinliğini iptal etti. Hollanda hükümetinden bir yetkili, kararın Ankara'ya en kısa sürede iletileceğini söyledi.

Paylaş

Almanya'dan üst üste gelen etkinlik iptallerinin ardından bu sefer de Hollanda hükümeti AKP'nin referandum etkinliğine izin verilmeyeceğini açıkladı. 11 Mart'ta Hollanda'nın Rotterdam kentinde gerçekleştirilmesi planlanan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılacağı referandum etkinliği Hollanda hükümeti tarafından iptal edildi. Reuters'a konuşan Hollanda hükümetinden bir yetkili, kararın en kısa sürede Ankara'ya iletileceğini söyledi. 

Hollanda hükümeti bugün akşam saatlerinde yaptığı bir açıklama ile AKP hükümetinin başkanlık referandumu için kampanya başlatmak üzere 11 Mart'ta Rotterdam'da yapmak istediği mitinge sıcak bakmadığını açıkladı.

Yapılan açıklamada "Hollanda hükümeti olarak bugün AKP hükümetinin Hollanda´da bir kampanya başlatmak istediğinin onaylandığı bilgisini aldık. Böyle bir kampanyayı uygun görmüyoruz ve bunu Türk hükümetine bildireceğiz" denildi.

Hollanda Haber Ajansı NOS'un verdiği haberde, yeni Anayasanın onaylanması halinde halk oyuyla seçilmiş temsilcilerin yerine başkanlığın güç ve yetki sahibi yapılacağı, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Erdoğan adına Hollanda'da kampanya sürdüreceği bilgileri de yer aldı. 

Diğer yandan Başbakan Rutte de Facebook hesabından, Türk yetkililerinin Hollanda'daki kampanya planlarını onaylamadığını bildirerek, şu notu geçti: Biz bu planlara destek vermeyeceğiz. Bizim için istenmeyen bir plan. Bizim fikrimiz, Hollanda'da kamuya açık alanlar başka bir ülkenin politik kampanyalarının alanları değildir.

Diğer yandan, (aynı zamanda Türkiye´deki vali yetkilerine de sahip) İşçi Partili (PvdA) Rotterdam Belediye Başkanı Aboutaleb, hükümet ile aynı görüşte olduğunu bildirerek, bu tutumu kampanya sözcülerine bildireceklerini açıkladı. Cavuşoğlu'nun yapmak istediği mitingle ilgili olarak hükümetle sürekli bir görüş alışverişinde olacaklarını açıklayan Belediye Başkanı, genel düzenin aksamasına izin vermeyeceklerini, tersi durumda hukuki yollara başvuracaklarını bildirdi. 

Diğer yandan muhalefetteki liberal sağ partilerden Demokratlar 66 (D66) lideri Pechtold ve aşırı sağcı-popülist Wilders de böyle bir kampanyaya kesinlikle karşı olduklarını bildirdiler. D66 lideri Pechtold, "Bir ülkenin politikacılarının diktatöryal emelleri için Hollanda'ya gelip kampanya yapmak istemelerini çok saçma buluyorum!" diyerek buna karşı gerekli hukuki adımların atılmasını istedi. Benzer sözleri Wilders de dillendirdi. (Amsterdam/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz’un ana iddianamesi askerlerle sınırlı

SONRAKİ HABER

Pentagon’dan Menbic açıklaması: Bilgilendirildik, izliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa