01 Mart 2017 08:25

Zeynep Altıok: Madımak'ın failleri serbest mi bırakılacak?

CHP Milletvekili Zeynep Altıok, verdiği soru önergesiyle Madımak'ın faillerinin serbest bırakılması yönünde bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, 1993 yılında Sivas’ta Madımak Oteli’nde 33 kişinin yakılarak can verdiği katliamın halen cezaevinde olan sanıklarının masum olduklarına dair algı operasyonu yapıldığına dikkat çekerek Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a katliamın faillerinin serbest bırakılması yönünde bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. 

Babası şair Metin Altıok’u da katliamda yitiren CHP’li Zeynep Altıok, Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle Meclis’te verdiği soru önergesinde, haklarında gıyabi tutuklama bulunan üç firari sanık hakkındaki davanın halen Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde sürdüğünü hatırlattı. Hem firari sanıklar, hem de tutuklu sanıklar hakkında “masum oldukları” yönünde zaman zaman yapılan açıklamaların kuşku yarattığını belirten Altıok, “Bu katliamla ilgili adalet arayışı halen sürmekte fakat kamuoyu ve aileler yeterli ve etkili bir biçimde yargı ve kamu bürokrasisi tarafından bilgilendirilmemektedir” dedi. Altıok, Bakan Bozdağ’dan cezaevinde bulunan, serbest kalan, hakkında arama ya da yakalama kararı bulunan ve kırmızı bültenle aranan sanıkları açıklamasını istedi. 

24 YILDIR BİTMEYEN DAVA

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Sivas’ta gerçekleştirilen “Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri” devam ederken 2 Temmuz 1993 tarihinde, Cuma namazından çıkan kalabalık bir grup, etkinlikler için misafir edilenlerin kaldığı Madımak Oteli’ni ateşe vermişti. Aralarında aydın, yazar ve sanatçıların olduğu 33 insan hayatını kaybetmişti. Yıllar süren yargılamanın sonucunda 33 sanık idam cezasına, dört sanık yirmişer yıla, bir sanık da on beş yıla mahkum edilmişti. Diğer sanıklar beş ile iki yıl arasında değişen cezalar aldılar. İdam cezasının kaldırılmasının ardından bu cezaya çarptırılanların cezası ağırlaştırılmış müebbet cezasına dönerken, 2005 yılında yürürlüğe giren yeni TCK gereği 13 sanık salıverilmişti. 7 firari sanık hakkında ise zaman aşımı kararı verildi. Gıyabi tutuklu üç sanık hakkındaki Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde süren dava ise halen sürüyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Halkların Köprüsü Derneği: Kılıçdaroğlu nefret suçu işliyor

SONRAKİ HABER

Kaceroğlu davasında yine tutuklama yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...