11 Şubat 2017 00:23

Aziz Nesin’lik ihraç hikayesi

2014 yılında emekli olup 2016 tarihli KHK ile ihraç edilen Vedat Sarıkalem: Olay basit görünüyor ama tam Aziz Nesinlik bir hikaye.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan bir ihraç bu kadar da olmaz dedirtti. 6 yıl önce Merzifon Belediyesi’nden ayrılan, 2014 yılında da emekli olan Vedat Sarıkalem, buna karşın 22 Kasım'da 2016 tarihli kanun hükmünde kararnameyle ihraç edildi. Sarıkalem, bu komik karar nedeniyle pasaport alamıyor, işyeri açamıyor. “Olay basit görünüyor ama tam Aziz Nesinlik bir hikaye” diyen Sarıkalem, mağduriyetinin giderilmesini istiyor. 

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Sarıkalem, “Vali, Merzifon belediye başkanını arayarak ihracıma ilişkin ne yaptığını sormuş. Belediye başkanı da ‘Ben de öyle bir personel yok. Bahsettiğiniz kişi 2011 yılında milli eğitime geçti’ diyerek cevap vermiş. Bunun üzerine belediye başkanı beni arayarak listede ismimin olduğunu söyledi. Birincisi ihraç edildiğim tarihte ben zaten emekliyim. Öte yandan Merzifon belediyesinden ayrılalı da 6 yıl oldu. Bunu da geçtim ben belediye de memur değil kadrolu işçi olarak çalışıyordum. 2011 yılında çıkan bir yasa ile kamu personeli olarak milli eğitim kadrosuna geçtim. 2014 yılının Mart ayında da emekli oldum” diye konuştu.

DEVRİMCİLERİ DEVLETTEN TASFİYE OPERASYONU

Yaşananlara tepki gösteren Sarıkalem şöyle devam etti: “Devrimcileri, solcuları devlet kadrolarından tavsiye operasyonu bu. Başka bir şey değil. Hiçbir araştırma yok. Bunlar büyük ihtimalle geçmiş dosyalara bakmışlar. Ya da bu listeler daha önceden hazırlandı. 20-25 yıl önce yargılandığım davalar vardı ancak hiçbirinden hüküm giymedim, beraat ettim hepsinden. Ki 2011 yılında biz milli eğitime geçtiğimizde genel bir soruşturmadan geçtik. Sicilimize bakıldı. O soruşturmadan da geçtik. İsmimi 22 Kasım ihraç listesinde görünce şok oldum.”  

YARGI YOLU KAPALI

Yargı yolunun kapalı olmasını nedeniyle hakkını arayamadığını söyleyen Sarıkalem, “İnsan tedirgin oluyor ister istemez. Yasadışı örgüt üyeliğine sokmaya çalışıyorlar. Ama öyle bir belge yok. Ceza almışlığım yok. Eskiden fişleme vardı. Onlara bakıp hepimizi toptan ihraç ettiler. Tam bir skandal. Olay basit görünüyor ama tam Aziz Nesinlik bir hikaye. Ülkenin içindeki durum ortada. Ya bu listeler önceden hazırlanmış ya da 12 Eylül faşizminin ruhu hortladı. Herkesi aynı torbaya koyup işinden ediyorlar”  dedi. 

İhraç listesinde isminin geçmesi nedeniyle mağduriyet yaşadığını anlatan Sarıkalem, “İsmim burada geçtiği için ben pasaport alamıyorum. Araştırdığım kadarıyla şirket kuramıyorsun. Hiçbir şirkete ortak olamıyorsun” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Dilmen Türkiye’nin, EURO 2024 için aday olduğunu açıkladı

SONRAKİ HABER

Fabrika büyüyor ama ücret küçülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...