04 Eylül 2016 18:12

Doğu Gorilinin nesli tehlikede

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, yaşayan en büyük primat olan Doğu Gorilinin neslinin tehlike altında olduğunu açıkladı.

Paylaş

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, yaşayan en büyük primat olan Doğu Gorilinin neslinin tehlike altında olduğunu açıkladı.

Son 20 yılda yasa dışı avcılık sebebiyle Doğu Gorili nüfusunun yüzde 70 oranında azaldığı belirtildi.

Guardian'ın haberine göre Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Başkan Yardımcısı Dr M Sanjanyan, bu durumu "En yakın akrabalarımızı yok olmaya doğru sürüklüyoruz, bu mide bulandırıcı" sözleriyle değerlendirdi.

Sanjanyan, "Eğer ormanlarımızı koruyabilirsek ve yerel halkın bundan yararlanmasını sağlayabilirsek dünyayı büyük maymunlarla paylaşmata devam edebiliriz. Aksi halde büyük maymunlar ortadan kaybolacak" dedi.

Doğu Gorilinin(Gorilla beringei), iki alt türü bulunuyor: Dağ Gorili(Gorilla beringei beringei) ve Doğu Ova Gorili(Gorilla beringei graueri). Bu türler, Uganda, Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin yağmur ormanlarında yaşıyor.

1980'lerde 20 bin olan Doğu Ova Gorili sayısının bugün 3 bin 800 olduğu belirtiliyor. Dağ Gorili sayısı ise son yıllarda artsa da yalnızca 800'de.

1990'ların başındaki Ruanda İç Savaşı'nın Doğu Ova Gorili sayısındaki azalmada önemli rol oynadığı belirtiliyor. Vahşi Yaşam Koruma Toplumu'ndan Primatolog John Robinson, Kahuzi-Biega Ulusal Parkı'na yerleşmek zorunda kalan mültecilerin bu nüfus hareketliliğinin gorillerin yasa dışı avlanmasını artırdığını ifade ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adeta toplama kampındayız!

SONRAKİ HABER

Yıldırım'dan kamuda yeni tasfiye mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa