31 Ağustos 2016 16:25

Necmiye Alpay barış açımızdır ve o barış bu ülkeye gelecek!

Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Polat, Barış Meclisi ve Barış Vakfı'nda birlikte çalışma yürüttüğü, Necmiye Alpay'ı yazdı.

Paylaş

Fatih POLAT

Aslı Erdoğan’dan sonra Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu Üyesi Necmiye Alpay da tutuklandı. “Örgüt üyeliği” suçlaması yöneltilen Alpay, ifade vermeye kendisi gittiği halde “kaçma şüphesi” olduğu öne sürülerek tutuklandı.
Aslı Erdoğan hakkında verilen kararda olduğu gibi, Özgür Gündem’e dair olarak belirlenmiş bir siyasi karar sürecinin icrası ile karşı karşıyayız. Necmiye Alpay’ı tutuklayanlar dönüp hepimize “Özgür Gündem ile dayanışan yanar” demiş oldu. Bu mesajı aldık ve dayanışmaya devam. Daima!
Necmiye Alpay’a dair eminim ki onu biraz tanıyan pek çok kişinin söyleyeceği güzel şeyler vardır. Benim açımdan birçok başka yönü ile birlikte Barış Meclisi’nde ve ardından da Barış Vakfı’ında birlikte yol yürümekten büyük keyif aldığım, kendisinden öğrendiğim biridir Necmiye Alpay. Onun Barış Meclisi’ne, Barış Vakfı’na emeği yanında benimkisi ‘katkıda bulunan’ diye nitelendirilebilir.
Necmiye Alpay geçtiğimiz yılın ekim ayında Hakan Tahmaz ile birlikte ‘Barış Açısını Savunmak’ adlı kitaba imza atmıştı.
Kürt sorununda çatışmayla geçen otuz küsur yıldan sonra ilan edilen ‘çözüm süreci’nin yeniden belirsiz bir aşamaya geldiği bir anda hazırlanmış olan kitapta, Türkiye Barış Meclisi’nin Şubat 2015’te düzenlediği “Çözüme Doğru” konferansının sunumları ile “Çözüme Doğru: Olasılıklar, İmkânlar ve Sorunlar Üzerine” adlı rapor, güncellenmiş halleri ve kapsamlı bir kronoloji ile birlikte yer alıyor.
Evrensel’den Şerif Karataş’ın bu kitaba dair olarak kendisiyle yaptığı söyleşide, “ ‘Barış Açısını Savunmak’ adı nasıl ortaya çıktı?” sorusuna Necmiye Alpay şu yanıtı vermişti: “Maalesef ‘Çözüme Doğru’ diyemedik. Ama ‘barış açısını savunmak’, değişmez bir başlıktır.” (20 Ekim 2015)
Aslında bu cümle Necmiye Alpay’ın Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyeliğini de, barış mücadelesindeki emeklerinin anlamını da çok iyi özetler. Çözüme doğru diyebilmek için, ‘barış açısını’ daima savunmak.
Necmiye Alpay ile Barış Bloku’nun çağrısı ile gerçekleşen toplantılardan tutalım başka bir sürü benzer çalışmada aynı mekanlarda oldum. Barışa yol açmak için sabırla çaba gösterdi ve bu açıdan hiç geri durmadı.
Bir de, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs yasağının kalktığı yıl, tam meydana çıkıldığı an görmüştüm onu. Göz göze gelmiştik ve tarihi bir anı yaşıyor olmanın coşkusunu yaşıyordu. Kocaman bir tebessüm bütün yüzünü kaplamıştı.
Necmiye Alpay, yumruğu masaya vurmadan konuşan, sözünün ağırlığı içeriğinde olan bir barış savunucusudur. Demlenmiş cümlelerin insanıdır o.
Ve dil üzerine titiz çalışmaları ile yaptığı katkılar çok değerlidir. 1996-2003 yılları arasında Akademi İstanbul’da ve Yeditepe Üniversitesi’nde Türkçe ve Yaratıcı Yazarlık dersleri vermiş olan Necmiye Alpay, 2001-2007 tarihleri arasında Radikal gazetesinin Kitap ekinde Dil Meseleleri’ni yazdı. Evrensel’den arkadaşlarımızın çeşitli vesilelerle kendisinin görüşüne başvurmak için aradıklarından ‘dil bilimci’ yerine ‘dilci’ denilmesini özellikle istediğini hatırlarım.

140 KARAKTERLİK DİL DERSİ

Twitter’de çeşitli sözcüklerin doğru kullanım biçimlerine, köklerine, kaynaklarına dair yaptığı uyarılar da, anlayanlar için ‘140 karakterlik dil dersi’ niteliğindeydi. Necmiye Alpay bu yönüyle de twitter’ın az rastlanılır kullanıcı tiplerindendir.
Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan için, tutuklandığı gün olan 19 Ağustos 2016’da şöyle yazmıştı: “#AslıErdoğanıBırakın Sorunların çözümü yazarları ve gazetecileri susturmaya çalışmak değil”  
Şimdi biz de onun sözleriyle şöyle diyelim: “#NecmiyeAlpayıBırakın Sorunların çözümü yazarları ve gazetecileri susturmaya çalışmak değil.”
Şunu da ekleyelim: Bu ülkede barış mücadelesinden, dayanışmadan asla geri durmayacak olanlar olarak, Necmiye Alpay’ın arkadaşları olarak biz onu oradan çok geçmeden alırız!
Ve o barış bu ülkeye gelecek!

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanı görevi bıraktı: 'Erdoğan istedi Ala gitti'

SONRAKİ HABER

Galatasaray, Umut Bulut'la yolları ayırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...