12 Temmuz 2016 04:19

Yoksulluk ülkesi Zimbabwe'de yoksulluğa isyan büyüyor

Zimbabwe’de ülkedeki zorlu ekonomik koşullar nedeniyle başlayan eylemler büyüyünce devreye polis ve asker girdi.

Paylaş

Dünyanın en yoksul 10 ülkesi arasında yer alan Zimbabwe’de ülkedeki zorlu ekonomik koşullar nedeniyle başlayan eylemler devam ediyor. Ülkede başlayan eylemler sendikaların çağrısıyla büyürken, Devlet Başkanı Mugabe eylemleri bastırmak için asker ve polisleri devreye soktu. Zimbabwe’de sendikacılar ve sivil toplum kuruluş liderleri polis şiddetine son verilmesi için dünyaya çağrıda bulundu.

Guardian’ın haberine göre, protesto eylemlerinin liderleri uluslararası  topluma çağrıda bulunarak ‘Mugabe üstünde baskı oluşturarak, şiddete son verme çağrısında’ bulundu. Zimbabwe’de halk ‘maaş ödemelerindeki gecikmelerin giderilmesini, adı rüşvet iddialarına karışan bakanların istifa etmesini’ talep ediyor.  Guardian’a konuşan 39 yaşındaki rahip Mawarire, “Hükümet bizim paramızı çalıyor. Bizim sorunlarımızla ilgilenmiyor. Ekonomi için rüşvet sorunu çözülmeli” dedi.  Geçen hafta boyunca ülkede eylemler devam etti, eylemler boyunca dükkanlar ve marketler kapalı kaldı. Ayrıca eylemler boyunca, 100 kişi tutuklandı.
Devlet Başkanı Mugabe insanla hakları savunucuları tarafından, otoriter bir lider olmakla eleştiriliyor. Geçtiğimiz hafta, ‘Yaşasın Zimbabwe’ partisinin genç lideri tutuklanmıştı‚ aynı zamanda yayınlanan raporlara göre, hafta sonu tutuklanan iki kişinin gözaltında kaybolduğu iddia edildi. Yetkililer ise eylem yapanları, ‘terörist olarak nitelendirirken, eylemlerde ‘dış güçlerin’ etkili olduğunu iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır valisi, ‘Şal û Şepik’i yasakladı!

SONRAKİ HABER

Giresun'da polis çifte saldırı: 3 polis yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa