28 Mart 2016 12:57

Genel-İş’ten hükümetin taşerona kadro söylemine tepki: Müjde değil, aldatmaca

Paylaş

Genel-İş Yönetim Kurulu, hükümetin “taşerona kadro müjdesi” diye duyurduğu düzenlemeyi yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. 

Yapılacak düzenlemenin işçilerin beklediği şekilde bir kadro olmadığına dikkat çekilen açıklamada, işçilere çerçevesi belirsiz, 3 yıllık bir sözleşme dayatılacağı belirtildi. “Özel sözleşmeli personel” adı altında bu kadroya alınmak için sınava girecek işçilerin, sınavda başarısız oldukları takdirde hem işlerini, hem de kazanılmış haklarını kaybedecekleri ifade edilen açıklamada, düzenlemenin 12 ay ve tam zamanlı çalışan taşeron işçilerle sınırlandırılması da eleştirildi. Bu tanımla kısa süreli ihalelerle çalışan binlerce işçinin kapsam dışı bırakılacağı vurgulanan açıklamada, “Kapsam dışı kalacak bütün işçilerin Meclis gündemindeki özel istihdam büroları düzenlemesi çerçevesinde geçici iş ilişkisi ile çalışmaya mahkum edileceği anlaşılmaktadır” denildi. 

İKRAMİYE HAKKI DA GASBEDİLİYOR

Açıklamada, düzenlemeyle işçilerin bugünkü durumlarını arar hale geleceği belirtilerek, şunlara dikkat çekildi: “Taşeron işçiler bu özel sözleşmeli personel olmak için geçmişe dönük taleplerinden, varsa davalarından vazgeçmek zorunda kalacaklardır. Geriye yönelik kıdem tazminatı haklarının ne olacağı belirsizdir. Bu işçiler, toplu pazarlık ve grev haklarının olmadığı bir statüye sokulmak istenmektedir. Taşeron şirket işçileri bugünkü durumlarını arar hale gelecektir. Taşeron işçiler, bu düzenleme ile kıdem tazminatı alamayacakları bir statüde çalıştırılacaktır. Hükümet bu işçileri, işçi kadrosuna almayarak yılda 52 günlük ikramiye hakkından da tasarruf etmeyi hedeflemiştir.”  

‘BELEDİYE İŞÇİSİNİN GELECEĞİ KARARTILDI’

Genel-İş açıklamasında, belediye ve il özel idarelerinde çalıştırılan taşeron işçilerin kadro beklentilerinin düzenlemeyle boşa çıkarılacağını ifade etti. Açıklamada, “Bu işçilerin kaderi söz konusu yerel yönetimlere bırakılmaktadır. Bu yönetimler isterlerse işçileri kendi şirketlerinde çalıştıracaklar isterlerse taşeron şirket düzenini sürdüreceklerdir. Hükümet açıklaması belediye hizmetlerinde asıl işi yapan taşeron şirket işçilerinin geleceğini karartmıştır” denildi. 

“Müjde” diye açıklanan düzenlemelerin mevcut sendikal hakları da ortadan kaldırarak işçileri daha da güvencesiz ve tedirgin çalışma koşullarına ittiği vurgulanan açıklamada, hükümete kamudaki bütün taşeron işçilere “Toplu pazarlık ve grev haklarının da sağlandığı sürekli işçi kadrosu” verilmesi talep edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beratcan'ın katil zanlısı tutuklandı, annesi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

CHP, 13 milletvekiliyle saldırıya uğrayan Düzce İl Başkanı Tozan'a destek verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...