18 Nisan 2012 12:14

Eşit, adil ve yeterli suya erişim hakkı

DİYARBAKIR Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Büyükşehir Belediyesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi, GABB, Tabipler Odası, Yerel Gündem 21, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın katkı sunduğu “Su ve

Eşit, adil ve yeterli suya erişim hakkı
Paylaş

DİYARBAKIR Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Büyükşehir Belediyesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi, GABB, Tabipler Odası, Yerel Gündem 21, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın katkı sunduğu “Su ve Gıda Güvenliği Sempozyumunun sonuç bildirgesi açıklandı.

Piyasacı yaklaşımların su kaynaklarını kirlettiği belirtilen sonuç bildirgesinde, “Yerkürede bulunan toplam suyun sadece yüzde 3’ü tatlı su olup bunun da ancak yüzde 13’ü kullanılabilir ve içilebilir niteliktedir. Kullanılabilir suyun ise yüzde 73’ü tarımda, yüzde 14’ü sanayide, yüzde 12’si ise kentsel amaçlı kullanılabilmektedir. Üstelik oldukça sınırlı olan bu kaynak yeryüzünde eşit bir dağılım göstermemektedir. Dünyada, 400 milyonu çocuk olmak üzere 1,5 milyar insan, bir başka deyişle dünya nüfusunun dörtte biri yeterli ve sağlıklı içme suyuna ihtiyaç duymaktadır. Dünyadaki hastalıkların yüzde 80’i susuzluktan kaynaklanmakta ve her yıl 25 milyon insan temiz sudan mahrum kaldığı için hastalanarak ölmektedir.” denildi.

PİYASACI YAKLAŞIMDAN VAZGEÇİLMELİ

“Herkesin eşit, adil ve yeterli suya erişim hakkı sağlanmalıdır” denilen bildirgede suya erişim hakkının devletin görevi olduğu ifade edildi: “Dünyada canlı yaşamının sürmesi için, yaşamın vazgeçilmezi olan suyun korunması bir zorunluluktur. Suya erişim hakkının sağlanması ise devletin en temel görevlerinden biri olmalı ve kamu hizmeti olarak sunulmalıdır. Piyasacı yaklaşımlarla, canlı yaşamını tehlikeye atan sürekli kalkınma politikalarından vazgeçilmediği sürece suyun korunması mümkün değildir.”

Bildirgede, ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Ekolojiyi, yaşamı koruyacak yeni politikalar geliştirilmelidir. Politikaların ürettiği hukuk suyu korumalı ve su hakkını güvence altına almalıdır. Su hizmetleri paranın geçmediği bir alan haline getirilmelidir. Suyun korunması ve suya erişim hakkının sağlanabilmesi için demokratik ve katılımcı su yönetimi oluşturulmalıdır.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe’de iktisat eğitimi tartışıldı

SONRAKİ HABER

Bakan hem gerçekleri gizliyor hem ayrımcı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...