27 Ocak 2016 16:55

Tunus’ta baskı furyası!

Paylaş

2011 halk ayaklanmalarının başladığı Tunus sokakları 5 senenin ardından yeniden hareketli. 19 Ocak’ta Kasrin kentinde başlayan ve kısa sürede ülkenin birçok kentinde yayılan işsizlik protestoları azalmada devam ediyor. Hükümetin eylmeleri gerekçe gösterek 22 Ocak’ta ülke genelinde ilan ettiği gece sokağa çıkma yasağı ise sürüyor. 

Hükümet eylemleri bastırmak için bir yandan da göz altı ve tutuklama furyasına başladı. Tunuslu yetkililerin açıklamasına göre yaklaşık 1000 kişi göz altına alındı. Cuma günü açıklama yapan İçişleri Bakanlığı 300 kişinin tutuklandığını açıklamıştı. 

Açıklama yapan Hükümet Sözcüsü eylemlerin başladığı günden bu yana 1,105 kişinin göz altına alındığını ve bunlardan 538 kişinin tutuklandığınu belirtti. Bakan sayısın artacağını da söyledi. Hükümet tarafından yapılan açıklamada 114 polisin yapalandığı da belirtildi. Gösterilen devam ederken binlerce kişi hastanelere aşırı göz yaşartıcı gazdan zahirlendikleri için başvurmuştu. İç Güvenlik Bakanlığı, Facebook’tan yaptığı açıklamada 8000 kişinin eylemlere katıldığını açıkladı. 

25 Ocak Ayaklanmasının yıl dönümüde konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de ‘Tunuslulara eylemeri bitirin ülkenizi berbat etmeyin’ çağrısı yaptı. 

Professor Tarek Belhadj Mohamed Tunus’ta gençliğin durumuna ilşikin bazı çarpıcı rakamlar verdi. Mohamed’de göre ayaklanmarın başladığı tarihten bu yana 60,000 geç gizli göç yollarını kullandı, 4,000 genç Suriye ve Irak’ta cihatçıgruplara katıldı. Yaklaşık 1,000 gencin ise Libya’da kaçakçılarla brlikte çalıştığı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Afrikalı çocuklara, emekleri karşılığında tutkal ve alkol!

SONRAKİ HABER

Norveç’te mültecilere sınır dışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa