05 Ocak 2016 09:20

Tîroj Ocak-Şubat sayısında 'Bir Arada Yaşamak' tartışmalarına yer veriyor

Kürtçe-Türkçe yayınlanan kültür, sanat, politika dergisi Tîroj, Ocak-Şubat sayısında 'Bir Arada Yaşamak'... Nasıl? sorusuyla okurlarının karşısına çıkıyor.

Paylaş

İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür, sanat, politika dergisi Tîroj, 2016’nın ilk sayısında eşiğine geldiğimiz ve çoğu insanın pek de farkında olmadığı tarihsel kırılmanın izini sürüyor. Çatışma ve çözümsüzlüğün biriktirdiği ‘toplumsal yarılma’ dinamiklerinin kontrolsüz bir şekilde aktifleştiği bu koşullarda, “Bir arada yaşamak” argümanının ne ölçüde geçerli olabileceğini masaya yatırıyor. Tarık Ziya Ekinci, Ender Öndeş, Mahmut Toğrul, Amed Dicle, Ferda Koç, Nil Mutluer ve Ahmet Yaşaroğlu’nun yazı ve söyleşileriyle katıldığı dosyada ‘bir arada yaşam’ın geleceği tartışılıyor.

Geçtiğimiz ay yitirdiğimiz Kürt aydını Canip Yıldırım, arkadaşı Tarık Ziya Ekinci’nin görüşleri ve tarihçi Namık Kemal Dinç’in kapsamlı yazısıyla anlatılıyor…

Kürdistan'da yaşanan savaşın değişik boyutlarıyla irdelenmeye devam edildiği dergide ‘Türkiye’de Hızbullah’ kitabının yazarı Mehmet Kurt ile yapılmış söyleşi dikkat çekici anekdotlar içeriyor. İsmail Dîndar ve Reşo Ronahî’de yazılarında; Nisêbîn, Cizîr, Lice, Farqîn gibi bölgede yaşanaları ele alıyor.

Serhat Arslan’ın kitap eleştirisi üzerinden yazdığı kapsamlı makale, ‘sınıf ve asimilasyon ilişkisi’ ve ‘oto oryantalizmi’ irdeleyen çok önemli bir tartışma niteliğinde…

Bülent Gedik, Paris Komünü’nden Gezi’ye, Rojava’ya direniş örneklerini incelerken; Mehmet Çakmak, ‘Zindanlar’da ortaya çıkan Kürt yazarlğını ele alıyor.

Barış Avşar, iki sayıdır devam ettiği Göbeklitepe serisini üçüncü yazıyla tamamlıyor ve Göbeklitepe’nin tapınak olarak tanımlanıp tanımlanmayacağı tartışması açıyor…

Fehim Işık’ın çok çarpıcı Güney Kürdistan izlenimlerini de bulabileceğiniz Tîroj, her sayıda olduğu gibi şiirler, öyküler, gezi, sergi, sinema-belgesel, mimari yazıları, tarih okumaları, resim, fotoğraf ve karikatürleriyle 2016’ya merhaba diyor… (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de polisin vurduğu Ali Tetik yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

EMEP: Bu koşullarda demokratik bir anayasa yapılamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa