Kabalığın bir kimseden bir başkasına bulaşıp bulaşmadığını araştıran bilim insanları, ilginç sonuçlara ulaştılar. University of Florida’dan bilim insanları yedi haftalık bir periyodun ardından, katılımcılardan, çeşitli partnerleriyle 11 görüşme egzersizi yapmaları istendi.
Her görüşmenin ardından, katılımcılara görüştükleri kişinin ne kadar kaba davrandığını oylama fırsatı sunuldu. Bu egzersiz yapısı; bir görüşmede kaba davranışa maruz kalmanın bir sonraki görüşmedeki kabalığı nasıl etkilediğini araştırarak kabalığın nasıl bulaşıcı olabileceğine dair kavrayış geliştirme noktasında araştırmacılara fırsat sundu. Çalışmada araştırmacılara kaba olmaları yönünde herhangi bir yönergede bulunulmadı, araştırmacılar yalnızca görüşme esnasındaki normal kabalığı ölçtüler.
Çalışma sonucunda kabalığın aslında bulaşıcı olduğu bulgusuna ulaşıldı. Eğer görüşmeye katılanlardan birisi görüşme yaptığı kişinin kaba olduğunu düşünürse, bir sonraki görüşmede bu kişinin görüştüğü –yeni– kişi de onu kaba olarak tanımlıyor.
ARAYA ZAMAN GİRSE DE SÜRÜYOR
Bir başka şaşırtıcı bulgu ise bu etkinin ne kadar sürdüğüne dairdi. Görüşmeye katılanların bazıları ardı ardına görüşmeye alınırken, bazıları da 7 günlük aralıklarla alındı. Yapılan ölçümler sonucunda; ilginç bir biçimde, görüşmeler arasına koyulan zaman farkının pek bir etkisinin olmadığı görüldü. Dahası, eğer görüşmeler bir hafta arayla gerçekleştiyse, bir önceki görüşmede karşılaşılan kaba davranışlar katılımcıların bir sonraki görüşmelerinde de kabalığın sürdürülmesine sebep oldu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et