20 Ağustos 2015 05:27

Financial Times : Piyasalardaki kötü gidiş çöküşe neden olabilir

Paylaş

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, "gelişmekte olan ülkelerin acil kamu harcamalarını artırması gerektiğini aksi halde piyaslardaki kötü gidişin çöküşe neden olabileceğini" yazdı.

Financial Times, "Dünya gelişen piyasalardaki çöküşten korkmalı" başlığı ile verdiği yazıda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişen piyasalardan para çıkışının geldiği noktayı değerlendirdi.

Gazete, gelişen ülkelerin para birimindeki değer kaybı, ithalatta ve yatırımlarında oluşan azalma şeklinde gelişen tehlikeli bir döngüye girdiğini belirtti.

İçinde Türkiye’nin de yer aldığı bu ülkelerin "acilen yapısal reformları hayata geçirmesi ve kamu harcamalarını artırarak büyümeyi desteklemeleri gerektiği" ifade edilen yazıda, şu ana kadar sadece Meksika ve Hindistan'da siyasi iktidarların reformlara ciddi biçimde ağırlık verdiği belirtildi.

Gelişen ülkelerin borçlanma ihtiyaçlarını asgari düzeye çekmek için kamu harcamalarını sınırladığı da ifade edilen yazıda, mali durumu uygun olan ülkelerin büyümeyi desteklemek için harcamalara hız vermesi gerektiği vurgulandı.

Yazıda, Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırımları Bankası gibi kurumların gelişen ülkelerdeki projelere finansman programlarını artırması gerektiği de belirtildi. Tedbirlerin alınmaması halinde piyasalardaki kötü gidişin çöküşe doğru gidebileceği sinyalleri verildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Tayland: Saldırı, küresel terör örgütleriyle ilişkili değil

SONRAKİ HABER

YSK kaynakları: Erken seçim 1 Kasım'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa