17 Ağustos 2015 11:54

Varto savaş alanına döndü: 3 sivilden haber alınamıyor

Muş'un Varto ilçesinde dünden beri devam eden çatışmanın sona ermesiyle birlikte kent merkezine giren askerler onlarca işyeri ve evi tarayarak ateşe verdi. Öte yandan ilçede 3 sivil yurttaştan haber alınamazken, çatışmalarda yaşamını yitirdiği iddia edilen 4 kişinin cenazesinin özel harekat timleri tarafından götürüldüğü öğrenildi.

Paylaş

Muş'un Varto ilçesinde sabah saatlerine çatışmalar sürerken ilçe merkezine askerlerin panzer ve zırhlı araçlarla girmesiyle birlikte onlarca iş yeri ve evi taranarak ateşe verildi.

Büyük maddi hasarın meydana geldiği ev iş yerlerinden halen dumanlar yükselirken ilçe merkezi savaş alanına dönmüş durumda. Onlarca ev ve iş yeri kullanılamaz duruma geldi.

Öte yandan DTK Eş başkanı Selma Irmak'ın da arasında bulunduğu milletvekili ve belediye eş başkanlarından oluşan heyet Varto'ya gelerek yurttaşları dinledikten sonra taranarak yakılan ev ve işyerlerinde inceleme yaptı. Heyet, devlet yetkilileri ile de görüştü.

ORMANLIK ALANDA PATLAMA MEYDANA GELDİ

Sabah saatlerinde Hınıs-Varto Karayolu üzerinde bulunan Gimgim Mahallesi'nin Çemêsus bölgesinde büyük bir patlama meydana geldi. Ormanlık alanda meydana gelen patlama sonrası çatışma sesleri kesilirken, 4 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi.

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada "Muş'un Varto ilçesinin Hınıs çıkışında güvenlik kuvvetleri ile 16 Ağustos günü saat 20.30'da çatışmaya giren, 4 teröristin ölü olarak silahları ile birlikte ele geçirildiği, Varto'da bir araçta 9 Kaleşnikof, 5 roketatarla YDG-H üyesinin sağ olarak yakalandığı" denildi.

Gimgim Mahallesi'nde 2 kişinin parçalanmış cenazesi bulunurken, çatışma alanının yakınında evleri bulunan yurttaşlar, dün akşam saatlerinde çok şiddetli çatışmaların yaşandığını, etrafı çevrilen güçlerin, üzerlerindeki bombaları patlattığını iddia etti.

Sabah saatlerinde cenaze parçalarının bir kısmı polisler tarafından götürülürken, etrafa saçılan vücut parçaları yurttaşlar tarafından toplandı. Öte yandan ilçede M.Ş., R.K. ve A. isimli yurttaşlardan dün akşamdan bu yana haber alınamadığı öğrenildi.

Cenazelerin nereye götürüldüğü konusunda bilgi alınamazken, özel harekat timlerinin bölgeden ayrılması üzerine aralarında HDP'lilerin de bulunduğu çok sayıda kişi patlama alanında toplanmaya başladı. 

Zırhlı araçlar ve helikopterler ile taranan ilçede onlarca işyeri hasar gördü. Dün akşam saatlerinde ise askerler bazı evleri taradıktan sonra, 2 evi ateşe verdi. Özel harekât timleri ve bomba imha uzmanları ise "özsavunma" için kazılan hendeklerde bomba araması yaptı. Çarşı merkezinde uzun namlulu silahlara ait mermiler bulunurken, zırhlı araçlarda ve İlçe Emniyet Müdürlüğü binasında ciddi hasarlar olduğu görüldü. Alagöz Mahallesi yolunda sivil bir aracın taranması sonucu soyadı öğrenilemeyen Ersin adlı bir yurttaşın yaralı olarak polislerce götürüldüğü, araçtaki bir kişinin ise kurtulmayı başardığı öğrenildi.

EVİ TARANIP YAKILAN YURTTAŞ KONUŞTU

İlçenin Gimgim Mahallesi'nde zırhlı araçlarla evinin taranan Ahmet Memiş, "Sabah saat 03.00 sıralarında eşim ve çocuğumla evdeydik. Panzerler buradaydı ve evi taramaya başladılar. Evi tarayınca evde yangın çıktı. Eşim ve çocuğumla dışarı çıktı. Canımızı zor kurtardık" diye konuştu.

'PANZERLER EVLERİ TARIYORDU'

Yurttaşlardan Abdulselam Bingöl ise devletin ilçeyi tamamen tahrip ettiğini belirterek, "Biz ne diyelim her yeri yıktılar yaktılar. Çatışmalar iki gündür çok büyük yaşanıyordu. Tüm işyerlerinin tamamıyla yakılmış, taranmış durumda. Çok büyük bir zayiat ve ölümler var. Keşke bu zayiat olsaydı, ama ölümler yaşanmasaydı. Helikopterler geziyordu, panzerler evleri tarıyordu. Büyük bir şiddet yaşandı. İlçeyi tamamen tahrip ettiler" dedi.

'İNSANLARIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Mühsine Özen isimli yaşlı kadın ise, şunları belirtti: "Biz savaş istemiyoruz. İnsanların ölmesini istemiyoruz. Evlerimizden çıkamadık. Askerler ne yaptı evleri sivilleri taradı. Vahşet uyguladı. Evimizde bile duramıyorduk. Evleri her yeri rastgele taradılar. Keşke ölüm olmasaydı. Artık barış olsun ölümler yaşanmasaydı. Biz barış, kardeşlik ve özgürlük istiyoruz, bir şey istemiyoruz" dedi. (Muş/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik arttı

SONRAKİ HABER

Silopi'de polisin açtığı ateş sonucu 1 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...