28 Şubat 2008 00:00
Su sarnıçları amacına uygun kullanılıyor
Mersinin dağ köylerinde bazı vatandaşlar, Roma döneminden kalan su sarnıçlarını temizleyip onarımını yaparak bahçelerini sulama amaçlı kullanıyorlar.
Tarsus Müze Müdür Vekili Abdulbari Yıldız, Türkiyenin, kültür ve tabiat varlıkları açısından son derece önemli, zengin ve büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Özellikle arkeolojik zenginliklerin başka hiçbir ülkeyle kıyaslanmayacak nitelikte olduğunu belirten Yıldız, bu kültürel değerleri koruyup gelecek kuşaklara aktarmanın önemli olduğunu ifade etti.
Yıldız, Mersinin dağ köylerinde, Roma döneminden kalan su sarnıçlarının da kültür varlığını oluşturan zenginliğin bir parçası olduğunu belirterek, bunların birçoğunun günümüzde vatandaşlar tarafından amacına uygun olarak değerlendirildiğini söyledi.
Tarsusun Kaklıktaşı köyünde yaşayan Ramazan Göbüt de zeytin üreticiliği yaptığı bahçesindeki Roma döneminden kalan 2 su sarnıcını yüzlerce yıl öncesindeki gibi aslına uygun amaçla kullandığını söyledi. Bahçesinde 25 ve 45 ton su kapasiteli 2 sarnıcı, içindeki toprak ve taşları temizleyip sızmayı da önlemek amacıyla sıvadığını belirten Göbüt, şöyle devam etti: Kış aylarında yağmur ve kar sularıyla bu sarnıçları dolduruyor, yazın da zeytin ağaçlarını burada depoladığımız su ile suluyorum. Su yeterli gelmiyor ama ihtiyacımızın önemli bölümünü karşılıyor. Yörede birçok köylü, sarnıçlardan yararlanıyor. Biz bu tarihi yapıları hem amacına uygun değerlendiriyor hem de tahribatları önlüyoruz. (TOPLUM-YAŞAM)
Evrensel'i Takip Et