03 Ocak 2009 00:00

İnternet senfonisi için yarışma

Dünya çapında faaliyet gösteren video paylaşım sitesi Youtube, yeni klasik müzik sanatçıları keşfetmek için internet üzerinden yarışma başlattı.

Paylaş

Dünya çapında faaliyet gösteren video paylaşım sitesi Youtube, yeni klasik müzik sanatçıları keşfetmek için internet üzerinden yarışma başlattı. Web sitesi, kullanıcılarına yarışma çerçevesinde sitede yer alan müzisyenlerin müzikal yeteneklerini sergiledikleri videoları oylama yoluyla değerlendirmelerini istiyor. YouTube’un desteği ile gerçekleşen yarışma kapsamında yarışmacılar, Çinli besteci Tan Dun’un bu yarışma için hazırladığı “Internet Symphony No: 1 Eroica” isimli eserini yorumlayarak, videolarını YouTube üzerinden müzikseverler ile paylaşacaklar. Tan Dun, kamuoyu tarafından “Kaplan ve Ejderha” (Crouching Tiger, Hiden Dragon) ve Kahraman (Hero) isimli filmler için bestelediği müzikler ile tanınan ve bu besteler ile Oscar ve Grammy ödüllerine layık görülen bir besteci.
Youtube üzerinden düzenlenen ve 28 Ocak tarihine kadar katılıma açık olan bu yarışmanın katılımcılarının herhangi bir enstrüman bilmesi gerekmiyor.
Bu yarışma hakkında BBC’ye konuşan Tan Dun, yarışmada katılımcılar tarafından yorumlacak bestesinin esin kaynağının New York sokaklarında duyduğu mekanik şehir sesleri olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“İnternet, dünyanın dört bir yanındaki insanların istediklerini bulabildikleri, toplumlar arası iletişimi sağlayan çağımızın İpek Yolu. İsteyen her insan benim ‘Internet Symphony No: 1 Eroica’ isimli eserimi bilgisayarlarına indirip, eserin üzerinde çalışıp, istediği gibi yorumlayabilir. İnsanlar için tahta çubuklar, metal nesneler gibi günlük hayatta çeşitli amaçlarla kullanılan eşyalar ile de müzik yapabilir, bir ritim tutturabilir.”
Tan Dun ayrıca, internet üzerinden düzenlenen bu müzik yarışmasında insanların parçasını tek bir enstrüman ile çalmak zorunda olmadıklarını, çeşitli enstrümanlardan da yararlanabileceklerini belirtiyor.
Yarışmada Tan Dun’un parçasını yorumlayan katılımcılar ayrıca, başka bir ünlü müzik eserini de yorumlamak zorunda. Katılımcılar daha sonra bu yorumlarını kameraya kaydedip, Youtube kullanıcılarının beğenisine sunacak. San Francisco Senfoni Orkestrası Şefi ve aynı zamanda YouTube Senfoni Orkestrası Projesi’nin sanat danışmanı Michael Tilson Thomas, The Guardian gazetesine bu proje sayesinde müzikseverlerin müzik icra etmek için daha önce denenmemiş yollar bularak yaratılıcılıklarını geliştireceklerini ve bu online yarışmaya katılan ve takip eden insanların birlikte birçok yeniliğe imza atacaklarını umduğunu söylüyor. Thomas şöyle diyor: “Müzik, dünyanın farklı yerlerinde farklı kültürlerin içinde yaşayan insanlar için değişik duyguları ifade ediyor. Müzik sadece nota ile ilgili değil, yaratıcılıkla da ilgilidir.”
Yarışmada finale kalan katılımcılar üç gün üst üste, New York Carnegie Hall’da, Michael Tilson Thomase’ın yönetiminde, repertuvarında Tan Dun’un “Internet Semphony No: 1 Eroica” parçasını da içeren bir konser verecekler. Carnigie Hall’un İdari Yöneticisi Clive Gillinson, bu projenin yeni yetenekler keşfetmekteki ve insanların önüne fırsatlar açmaktaki önemini şu sözlerle açıklıyor: “Bu insanlar için dünyanın en ünlü sahnesinde bir performans sergilemek inanılmaz bir fırsat olacak. YouTube Senfoni Orkestrası Projesi hem klasik müziğe yeni isimler kazandıracak, hem de artık tamamen yeni ve modern bir sanat yapma yolunun önünü açacak.” (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Düm Tek Tek görücüye çıktı

SONRAKİ HABER

Son sözümüzü yine sahnede söylüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa