11 Mart 2009 01:00
HUKUK KÖŞESİ
SORU: Merhabalar, ben Kasım 2007 gibi kurumsal bir şirkette işe başlamıştım. Fakat Ağustos 2008de askere gitmek zorunda kaldım. Askere gitmeden önce sevk belgemi ve işten askerlik nedeniyle istifa ettiğime dair belgeyi insan kaynaklarına sundum. Şirketten de ayrılırken herhangi bir tazminat almadım. Askerden 31 Ocak 2009 itibariyle döndüm. Çalıştığım eski yere hemen tekrar başvuru yaptım. Başvurum sırasında geri dönmek istediğime dair dilekçemi, terhis belgemi sundum. Fakat şirketin insan kaynakları, şu an açık kadro yok diyerek beni almadı. Biz size geri döneceğiz dediler. Tekrar kendilerine sorduğumda; ne zaman açık kadro olur diye, 2009un ikinci yarısı veya 3. çeyrekten sonra diye geri döndüler. Bu durumda ne yapmalıyım? Hâlâ bekliyorum ve ekonomik yönden zor durumda kaldım. Acaba başka şirkete girersem eski şirketimdeki hakkımı kaybeder miyim? Başka yere başlamazsam ve şirket 6 ay sonra bile beni çağırmazsa neler yapabilirim? Saygılarımla.
CEVAP: Kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle gerekli şartların başında en az bir yıl çalışma süresi aranmaktadır. Ancak, siz işyerinde bu süre geçmeden askere gitmek zorunda kalmışsınız. Dolayısıyla, kıdem tazminatı hakkınız doğmamıştır.
Herhangi bir askerlik hizmeti veya kanuni bir ödev dolayısıyla işinden ayrılmak zorunda kalan kişiler, bu hizmetlerinin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde daha önce çalıştıkları işyerlerine işe girmek istedikleri sebebi ile başvurabilirler. Bu durumda işveren, bu gibi kişileri eski işleri veya eski işlerine benzer nitelikteki işlerde boş yer varsa hemen, eğer yoksa bu durumda boşalacak ilk işe diğer başka istekte bulunan kişilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorunda bırakılmıştır kanun hükmüne göre. (İş Kanunu madde 31.)
Ancak, aranan şartlar bulunduğuna göre işvereniniz böyle bir durumda sizinle değil de başka biri ile iş sözleşmesi yaparsa, bu durumda, sizin dava açma hakkınız vardır. Bu dava ile dava sonucunda haklı bulunmanız halinde, işveren size üç aylık ücret tutarında bir tazminat ödemek zorunda kalabilir.
DEVRİM AVCI
Evrensel'i Takip Et