15 Mart 2009 00:00

‘Darbe Günlükleri’ Ergenekon’a dahil edildi

Örnek, 2007’de Nokta Dergisi’nde yayınlanan darbe günlükleri için, ‘onlar günlük değil hatırat’ demişti.

Paylaş

Ergenekon soruşturmasında ‘Darbe Günlükleri’ni yazdığı iddia edilen emekli Oramiral Özden Örnek’in ifadesine başvurulacağı öğrenildi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen ‘Ayışığı, Sarıkız ve Eldiven’ başlıklı ‘darbe günlükleri, Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianame kapsamında incelemeye alındı. Soruşturmayı yürüten özel yetkili cumhuriyet savcılığınca, önümüzdeki aylarda emekli Oramiral Özden Örnek’in soruşturma kapsamında ifadesine başvurulacak.
‘AYIŞIĞI, SARIKIZ VE ELDİVEN’
Darbe Günlükleri, Nokta Dergisi’nde yayınlanmış ve uzun süre gündemde kalmıştı. Günlükleri yayınlanan Nokta Dergisi’ne baskın düzenlenmiş ve bir süre sonra dergi kapanmıştı. Ayrıca derginin genel yayın yönetmeni olan Alper Görmüş hakkında, ‘hakaret ve iftira’ suçlamalarıyla dava açılmış, dava beraatle sonuçlanmıştı.
Ergenekon davasına bakan mahkemeye teslim edilen ikinci iddianamenin üçüncü bölümünde, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in tuttuğu iddia edilen ‘Ayışığı’, ‘Sarıkız’ ve ‘Eldiven’ adlı günlüklerde darbe planlarının yer aldığı öne sürülüyordu. Ancak emekli Oramiral Örnek, günlüklerin kendisine ait olmadığını söylemişti.
‘DARBE GÜNLÜĞÜ DEĞİL HATIRAT’
Nokta dergisinin 29 Mart 2007 tarihli sayısında, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen notların, 2003 yılı sonu ve 2004 yılı başlarına ait olan bölümleri yayınlanmıştı. Bu notlarda, Örnek ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve Şener Eruygur tarafından hazırlandığı iddia edilen “Sarıkız” kod adlı darbe planından, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün karşı tutumu, diğer bazı üst rütbeli subayların isteksizliği ve ABD’nin tavrı nedeniyle vazgeçildiği iddia ediliyordu.
Özden Örnek kendisine ait olduğu öne sürülen günlükteki “darbe girişimi” iddialarını yalanlamış ve “Komutanlığım döneminde hiçbir zaman günlük tutmadım. Böyle bir günlüğüm mevcut değildir. Haberler tamamen uydurmadır” demişti. Örnek, sadece 1957-81 döneminde tuttuğu “Hatıratlar” olduğunu belirterek, “Tutulan notlar günlük değil hatırattır. Bu dönemden sonra ve komutanlık sırasında günlük tutulmamıştır. Karargahta günlük programlarım düzenli olarak kaydedilmekteydi. Günlük programlar ve ziyaretleri alıp bunlar üzerinden tamamen senaryo yazılmış” diyerek kendini savunmuştu.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Newroz alanına kavuştu

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...