29 Mart 2009 00:00

Basın kuruluşları nelere dikkat edecek?

Her seçim günü olduğu gibi bugün de medya organları Yüksek Seçim Kurulu tarafından getirilen birtakım kurallara göre yayın yapacak

Paylaş

Yüksek seçim kurulu, 27 Mart günü basın-yayın kuruluşlarına gönderdiği bir açıklama ile s28 Mart günü saat 00.00’dan 29 Mart günü saat 21.00’e kadar seçim haberleri hakkında basın kuruluşlarının uyması gereken kuralları açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bilindiği üzere, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 32. maddesi uyarınca, “Seçim dönemlerindeki yayınlara ilişkin usul ve esaslar kanunla Yüksek Seçim Kuruluna verilen yetkiler çerçevesinde Yüksek Seçim Kurulu tarafından düzenlenir. Üst Kurul, radyo ve televizyon yayın kuruluşlarının seçim dönemlerindeki yayınlarını Yüksek Seçim Kurulunun kararları doğrultusunda izler, denetler ve değerlendirir.”
Anılan kanun gereğince Yüksek Seçim Kurulu, mahalli idareler seçiminin yapılacağı 29 Mart 2009 Pazar günü radyo ve televizyon kuruluşları tarafından uyulacak hususları 27 Aralık 2008 tarihli ve 336 sayılı kararın 7. ilkesi ile 21 Mart 2009 tarihli ve 481 sayılı kararıyla belirlemiştir. Anılan Yüksek Seçim Kurulu kararları gereğince;
a) Oy verme gününden önceki yirmi dört saat içinde (27 Mart 2009 Cuma günü saat 24:00’den itibaren) her türlü haber, röportaj gibi programlar veya reklamlar yoluyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla siyasi bir partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlar yapılamayacaktır.
b) Oy verme günü saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasaktır.
c) Saat 18.00 ila 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecektir.
d) Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olup, Yüksek Seçim Kurulunca gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecektir.”(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

SÖZ OLA TORBA DOLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...