7 Eylül 2009 00:00
Eğitim sorunları yumağı
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, 24 Eylülde başlayacak olan 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılının geçmiş yıllardan biriken sorunlarla açılacağını söyledi. Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığını (MEB) hem öğrencileri hem de çalışanları mağdur eden bu sorunları gidermek için acil ve radikal adımlar atmaya çağırdı. Sendika, her yıl olduğu gibi bu yıl da okullar açılmadan önce yeni eğitim-öğretim yılına dair saptadıkları sorunları içeren raporunu kamuoyuyla paylaşacak.
Genel Başkan Kılıç, Sorunların giderilmesi için Milli Eğitim bakanı eğitim sendikalarıyla görüşmeli diyor.
Kılıç, sorunların çok kapsamlı olduğunu, ancak tümünün zeminini oluşturan problemin eğitimin Anayasada belirtilen sosyal devletin bütçesi gereği olduğu gibi temel bir hak olarak görülmemesi olduğunu söyledi.
EĞİTİMİN SORUNLARI
Kılıç, eğitimdeki diğer sorunları şöyle sıralıyor:
* Yetersiz bütçe: Devletin eğitime ayırdığı bütçenin düşüklüğü bir başka problem. Rakamlar artıyor gibi görünse de, AKP döneminde bu oranın geçmiş yılların da gerisine düştüğünü söyleyebiliriz. Bu da özellikle eğitimin fiziksel donanım ve altyapı gibi problemlerinin çözülmemesi anlamına geliyor.
* İçerik: AKP döneminde görülen bir başka sorun da giderek muhafazakarlaşan içerik. Eğitim, demokratik ve laiklikten hızla uzaklaşırken, piyasacı mantık müfredatta kendisine yer bulmuş durumda. İktidarın ideolojik yaklaşımının ürünü olan dinsel ögelerin kitaplarda yoğun olarak bulunması, zorunlu din derslerinin mahkeme kararlarına rağmen devam etmesi de bahsedilmesi gereken diğer problemler.
* Bölgesel farklılıklar: Bölgeler, bölgedeki iller ve illerdeki okullar arasında çok ciddi düzey farlılıkları var. Bunun nedeni de okulların kendi kaderleriyle baş başa bırakılmaları. Hükümetin ve bakanlığın kaynak ayırmadığı okullar kendi öz kaynaklarına dönüyorlar. Onlar nedir? Veliler.
* Ekonomik kriz: Okulların bütçesizlik nedeniyle öz kaynak haline getirdiği veliler, ekonomik kriz nedeniyle mağdur durumdalar. Kriz eğitim emekçilerini de ciddi anlamda etkiliyor.
BAKANLIK SENDİKALARLA GÖRÜŞSÜN
Kılıçın bahsettiği diğer sorunlar arasında, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar da var. Atama bekleyen 250 bin öğretmen bulunuyor.
Eğitim Sen başkanının önerisi; eğitimin laik ve demokrat bir içeriğe kavuşturulması, bakanlığın bu süreci oluşturmak için eğitim sendikalarıyla iletişime geçmesi ve eğitime ayrılan bütçenin artırılması. (ANKARA)
Evrensel'i Takip Et