4 Mayıs 2010 01:00

İskoçya’da seçimler Londra’nın gölgesinde kalıyor


Birleşik Krallık, yani İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da, Peşembe günü yapılacak genel seçimler için partilerin çalışmaları hız kazanırken, Londra’da oluşturulacak hükümetin, her zamanki gibi diğer üç ülke üzerinde etkili olması bekleniyor.
Son seçimleri İskoçya’da İskoçya Ulusal Partisi (SNP) kazanırken, SNP Genel Başkanı Alex Salmon, Londra’da oluşturulacak koalisyon hükümetinin İskoçya için daha yararlı olacağını savunuyor. Bazı isteklerini kabul ettirmede etkili olacağını belirten Salmon, nükleer silahlanmaya karşı durmasıyla biliniyor.
İngiltere’de ilk kez televizyonda üç “büyük” parti liderinin katıldığı canlı televizyon tartışmaları, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da da yapıldı. Önceki gün İskoçya’da yapılan tartışmaya SNP adına İskoçya birinci bakanı Alex Salmon da katıldı. İngiltere’deki partilerin bu diğer üç ülkede de aynı isim ve politikalarla çalışıyor olması, oralarda hala Londra’nın etkili olduğunu gösteriyor. Seçimi kim kazanırsa kazansın, Londra’daki hükümete bağlı çalışıyor olmaları, bu ülkelerin bağımsızlıklarının oranını gösteriyor.
ORDA DA YABANCILAR
İskoçya’da yapılan televizyon tartışmasına SNP’den Alex Salmon, İskoçya İşçi Partisi’nden Jim Murphy, İskoçya Muhafazakar Partisi’nden David Mundell ve İskoçya Liberal Demokrat Partisi’nden Alistair Carmichael katıldı. Alex Salmon’un dışında kalanlar, Londra’daki merkezi partilerinin söylem ve politikalarının dışına çıkmazken, İskoçya’ya yönelik çok fazla önerilerinin olmaması dikkat çekti, Mundell, partisinin daha sert yabancılar politikasını savunurken Alex Salmon, İngiltere ile İskoçya arasında sınır olmadığını ve girişlere engel olamayacaklarını belirterek cevap verdi.
İskoçya’ya giriş yapan yabancılara ilişkin sınırlamalar getireceklerini ve kalifiye olmayan hiç bir işçinin İskoçya’ya sokulmaması gerektiğini iddia eden İskoçya Muhafazakar Parti’den Mundall, İngiltere ile olmayan sınırından giriş yapan İngilizlere ilişkin bir şey söylemedi. İskoçya’ya göre İngilizler de yabancı olsa gerek!
EMEKÇİLER HEDEFTE
Ekonomi politikalarına ilişkin Londra merkezli hareket eden partiler, toplam milli hasılanın yüzde 56’sının kamu harcamaları olan İskoçya’da kesinti ve işten atmaların kaçınılmaz olduğunu savundular. 18 bin sterlin ve üzeri yıllık maaş alan ve işçilerin maaşlarına zam yapılmayacağını ve böylelikle kamuda tasarruf yapacağını savunan Muhafazakarlar, çok dürüst davrandıklarını ve açıktan keseceklerini şimdiden ifade edeceklerini iddia ediyorlar.
İşçi Partisi de benzer bir yaklaşımla, Muhafazakarların bir kaç yıl içinde 56 milyar sterlin tasarrufuna karşın 44 milyar tasarruf yapacaklarını savundu. Irak ve Afganistan saldırılarını savunan bu partilere karşı, İskoçya Ulusal Partisi Genel Başkanı ve İskoçya Parlamentosu Birinci Bakanı Alex Salmon, askerlerin geri getirilmesi için bir zaman belirlenmesini ve en kısa zamanda Afganistan’dan çekilmesi gerektiğini söyledi. Kesintilere karşı çıkan ve 100 milyarlık nükleer silahlanmaya ayrılacak paranın derhal ekonomiye katılması ve 5 milyara mal olacak olan kimlik kartı uygulamasından vazgeçilip, kesintilerin olmaması gerektiğini belirtti.
Son yapılan seçimlerde bir milletvekili fazlasıyla azınlık hükümeti kuran Salmon, İskoçya’nın Londra tarafından yönlendirilmesini de eleştiriyor. Seçim çalışmalarında sık sık İskoçya’nın tam bağımsızlığından bahseden Salmon, 47 milletvekilinin olmasına rağmen İngiltere’de yapılan televizyon tartışmalarında SNP’nın olmamasına karşı çıkmış ve BBC’yi mahkemeye vermişti. Mahkeme Salmon’un katılma talebini reddedince Salmon, Londra’yı daha sert bir dille eleştirdi.
İskoçya Parlamentosu toplam 129 milletvekiline sahip. Bu milletvekillerinin bazıları Londra’daki Westminster Parlamentosu’na gönderilir. Son genel seçimlerde İskoçya Ulusal Partisi 47, İşçi Partisi 46 Muhafazakarlar 16, Liberaller 16, Yeşiller 2 ve bağımsızlar 2 milletvekili kazanmışlardı. Perşembe günü yapılacak seçimlerde SNP ile İşçi Partisi’nin başabaş g,tmesi bekleniyor. (Londra/EVRENSEL)
Arif Bektaş

Evrensel'i Takip Et