17 Mayıs 2010 00:00

KPSS yaklaşıyor işsizlik büyüyor

Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl on binlerce öğretmen açığı olduğunu açıklıyor, ancak atanan öğretmen sayısı açıklananın çok altında.

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl on binlerce öğretmen açığı olduğunu açıklıyor, ancak atanan öğretmen sayısı açıklananın çok altında. Öğretmen olabilmek için yıllarca sınava hazırlanan, dershanelere binlerce lira ödeyip eğitim fakültelerini kazanan öğrenciler ise on binlerce öğretmen açığına rağmen işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olmanın sıkıntısını yaşıyorlar. Kazandıkları bölümleri bitirdikten sonra KPSS engelini yüksek puanlar alarak geçmek zorunda olan öğretmen adayları, yeterli kadro açılması halinde ve şansları da iyi giderse hayallerine ulaşabiliyorlar.
Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri de aynı sıkıntıları yaşıyorlar. Matematik Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Gökhan Çevik, yaşadıkları sıkıntıların sorumlusunun her yere üniversite açan, ancak gereklerini yetire getirmeyen yetkililer olduğunu dile getirdi. Hükümetin emeklilere gerekli imkanları sağlamaması nedeniyle emekliliği gelen öğretmenlerin çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Çevik, kendilerinin ise işsizlikle karşı karşıya olduğunu ifade etti. KPSS’nin kaldırılması gerektiğini belirten Çevik, “Artık vekil veya sözleşmeli öğretmenlik sistemi mi kaldırılır ya da zorunlu emeklilik mi getirilir bilemem. Öğretmen adayların iş hakkı engellenmemelidir” diye konuştu.
İngilizce öğretmenliği 4. sınıf öğrencileri, KPSS stresi yaşamaya başlamışlar ve “Biz öncelikle KPSS’deki soru dağılımının adil olmadığını düşünüyoruz” diyorlar.
Sınavda çıkan soruların bölümleri dışında olmasına tepki gösteren İngilizce Öğretmenliği öğrencileri, fen-edebiyat fakültesi öğrencilerine formasyon verilmesini ise pek doğru bulmadıklarını dile getiriyorlar. Fen bilgisi öğretmen adayları da yaşadıklarına tepkililer. Kendi bölümlerinden atanmanın açılan kadro sayısının azlığı nedeniyle çok zor olduğunu belirten Fen Bilgisi öğretmeni adayları, tek seçeneklerinin dershanelerde öğretmen olmak olduğunu belirtiyorlar. “Fakat dershanede asgari ücretle çalışmak zorunda kalmak kötü bir şey. Son sınıfta KPSS’den dolayı hiçbir sosyal etkinliğe katılamıyoruz. Gelecek korkularımız var” diyen öğrenciler, yaşanan stresten dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtiyorlar.
‘YENİ DÜZENLEME YAPILMALI’
İngilizce öğretmenliği öğrencisi Emre Ece, üniversitelerdeki kontenjanın çok olduğunu, atanacak kadar kontenjan açılması gerektiğini söylüyor. “Atanmayacaksa hiç açılmasın” diyen Ece, “Gerçekten gerekiyorsa öğrenci alınsın” diye konuştu. KPSS kaldırılacaksa eğitim sisteminde yeni düzenlemeler olması gerektiğini belirten Ece, ilköğretimden başlanarak mesleki yönlendirmelerin düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
(Kocaeli/EVRENSEL)
Efkan Çiçek
ÖNCEKİ HABER

‘Hasta tutsaklara özgürlük’

SONRAKİ HABER

KOܒde iş hukuku sempozyumu yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...