30 Kasım 2005 23:00

Köylüye kum çekme cezası

Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Erenkaya köyünde jandarma karakoluna düzenlenen roketli saldırının ardından köylüler üzerindeki baskıların devam ettiği bildirildi. Sık sık evlere baskınların düzenlendiği ve evlerin fotoğraflarının çekildiği köyde, geç gelene kum getirme cezası verildiği iddia edildi. Erenkaya köyünde her şey, 28 Ekim'de jandarma karakoluna düzenlenen saldırı ile başladı. Saldırının ardından köye baskın düzenleyen askerler, 8 köylüyü gözaltına aldı. Gözaltına alınan köylüler, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olaydan sonra köye giriş ve çıkışlar da denetim altına alındı. Köye girmek ve çıkmak askeri izne tabi tutuldu. İHD Siirt Şubesi'ne başvuran köy muhtarının oğlu Cüneyt Yıldız, köyde yaşananları çarpıcı bir biçimde gözler önüne serdi. Askerden 1 Kasım'da terhis olduktan sonra köyüne gitmek istediğini, fakat "çatışma var" denilerek köye girişinin engellendiğini idda eden Yıldız, "Daha sonra 11 Kasım'da köye gittim. Köy girişinde askerler tarafından durduruldum. Kimlik tespiti yapıldıktan sonra köye giriş yaptığıma dair kayıt yapıldı ve imzam alındı. Üzerim ve çantam arandıktan sonra köye giriş yapabildim. Bir hafta sonra köyde bulunan tüm evlerin fotoğrafları, başta bizim ev olmak üzere askerler tarafından çekildi" dedi.

Evler arandı Sivil giyimli askerler tarafından 21 Kasım'da köydeki evlerin hepsinin arandığını ileri süren Yıldız şöyle devam etti; "Benle birlikte 10 kişi karakola götürüldük. Burada ben ve 2 kişinin daha ifadesi alınarak serbest bırakıldık, diğer 7 kişiyi ise gözaltında tuttular. 22 Kasım günü eve gelen askerler öz ve üvey annemin karakola gelmeleri gerektiğini söyledi. Kimliklerini alıp götürdüm, ancak kendilerinin gelmeleri istendi. Her ikisiyle birlikte karakola gittik. Onları gözaltına alınan 7 kişiyle birlikte Eruh Jandarma Karakolu'na götürdüler." Yıldız, öz ve üvey annesinin Eruh'ta mahkemeye çıkarıldıktan sonra serbest bırakıldığını kaydetti.

Her şey izne tabi Köylülerin sık sık karakola götürülerek ifadelerinin alındığını öne süren Yıldız, "Köy dışındaki işlerin görülmesi izne tabi. Bir gün arayla izin veriliyor. Köyden ayrılmak da izne tabi. Köyden ayrılanlara belirli bir gün ve saat veriliyor. Verilen tarihte dönmeyenlere ceza uygulanıyor. Köye geç geldikleri için Yasin Adıgüzel ve Hamit Sezgin'e birer traktör kum getirme cezası verildi" diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et