29 Kasım 2005 22:00

Babacan'dan Rehn'e yanıt

Başmüzakereci Babacan, Rehn'in hükümetin reformların yavaşlattığına yönelik eleştirilerine "Uygulamaların yaşama geçmesi için bir süre izlenmeli, zaman tanınmalı" dedi.

Paylaş
Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn'in 'ifade özgürlüğünde yenilik gerekiyor' sözlerine Başmüzakereci Ali Babacan, yeni yasaların değiştirilmesinin doğru olmayacağı yanıtını verdi. NTV'de konuşan Babacan, "Yeni yasal düzenlemelerin uygulaması ile ilgili önümüzde oluşmuş bir tarihçe yok. Henüz davalar görülmeye başlanmamış bile. Daha yeni çıkmış bu yasaların hemen arkasından değiştirilmesini doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı. Uygulamanın bir süre izlenmesi gerektiğine dikkat çeken Babacan, uygulama ile gerçek anlamda sıkıntılar meydana gelmesi halinde söz konusu yasaların değiştirilebileceğini söyledi. Babacan, "Yeni yasal düzenlemelerin uygulanmasında oluşmuş bir içtihat yok. Yeni çıkmış kanunların hemen değişmesini doğru bulmuyoruz. Yakın vadede kimse değişiklik beklemesin'' diye konuştu. Babacan, İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi'ndeki görüşlerin bazılarına katıldıklarını, bazılarına ise katılmadıklarını kaydetti. Açıklamaları kurumsal resmi görüşler olmadığı sürece çok fazla dikkate almadıklarını belirten Babacan, AB Delegasyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer'in ne Lozan konusunda, ne de müzakere sistemi konusunda kendisiyle hiçbir şey konuşmadığını söyledi. Başmüzakereci Babacan, Lozan konusunda tartışılacak bir noktanın bulunmadığını ve bu konunun kesinlikle tartışılmayacağını da vurguladı.

"Reform süreci yavaşlamadı" Önceki gün açıklama yapan AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in 'reformların yavaşladığı' yönündeki eleştirilerine katılmadığını ifade eden Babacan, 17 Aralık'a kadar olan reform sürecinin normalin çok çok üstünde bir hızda olduğunu, daha sonra normal bir döneme girildiğini, bazı reformların zaman almasının ise gayet doğal olduğunu savundu. Kıbrıs konusuna da değinen Babacan, ''Kıbrıs konusunda biz hep bir adım önde olduk, masaya daha yakın durduk. Ancak karşı taraf çözümsüzlüğün devamından istifade ediyor'' dedi.




Rehn uyarmıştı Belçika'nın başkenti Brüksel'de önceki gün yapılan Türkiye-AB Karma İstişare Toplantısı'nda Türkiye'nin AB sürecini değerlendiren Olli Rehn, müzakerelerin başladığı 3 Ekim'den bu yana sekiz haftanın geçtiğini belirtmiş ve "ne yazık ki, reformlarda belirli ölçüde yavaşlama ve uygulamada sorun olduğunu görüyoruz" demişti.

ÖNCEKİ HABER

Alt kimliğe ne gerek var!

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan "terörle mücadele"
   açıklamaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...