26 Kasım 2005 22:00

AP'nin genişleme raporu açıklandı

AP'nin genişleme raporunda Türkiye'yle ilgili tek olumlu gelişme; Erdoğan'ın Kürt sorununa yönelik sözleri gösterildi. Raporda; ifade ve inanç özgürlükleri, yargının bağımsızlığı, işkence ve kötü muamelenin sona erdirilmesi, kadın hakları ve aile içi şiddet konularına öncelik verilmesi istendi.

Paylaş
Avrupa Parlementosu'nun (AP) genişleme süreci raporunda; Türkiye konusunda memnuniyet verici tek gelişmenin, Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorununa ilişkin sözleri olduğu belirtildi. Avrupa Parlamentosu tarafından, AB'nin genişleme sürecine ilişkin hazırlanan son raporun Türkiye'yle ilgili bölümünde, memnuniyet verici tek gelişme olarak Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorununun çözümüne ilişkin sözleri gösterildi. Raporda, bölgede artan çatışmaların ise "üzücü olduğu" dile getirildi. Türkiye bölümünde ayrıca, siyasi kriterlerin en geç iki yıl içinde tamamlanmasının öncelikli olduğu vurgulanırken, Ankara'ya politik kriterlere uyum konusunda birliğe kapsamlı bir takvim sunması çağrısında bulunuldu. AP bu bağlamda, ifade ve inanç özgürlükleri, yargının bağımsızlığı, işkence ve kötü muamelenin sona erdirilmesi, kadın hakları ve aile içi şiddet konularına öncelik verilmesini istedi.

Limanların açılması Ankara'dan en kısa sürede liman ve havalimanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmasının da istendiği metinde, Türk hükümetinden Gümrük Birliği ek protokolünü imzalarken yayımladığı tek taraflı beyanın, protokolün Meclis'teki onay sürecinin bir parçası olmadığını açık bir dille belirtmesi talep edildi. Türk hükümetinin bunu yapmaması durumunda ek protokolün Avrupa Parlamentosu'ndaki onay sürecinin zora gireceği sinyali verildi.

Hazmetme kapasitesi Hıristiyan Demokrat Elmar Brok tarafından hazırlanan raporda ayrıca, birliğin hazmetme kapasitesinin aday ülkeler için koşul olduğu hatırlatıldı ve Komisyon'dan müzakere sürecinde bu parametreyi de göz önünde bulundurması istendi. Taslak karar, Parlamento'nun Aralık'ta Strasbourg'da yapılacak genel kurul toplantılarında oylanacak.

ÖNCEKİ HABER

EMEP'in kongresi bugün

SONRAKİ HABER

AB-Akdeniz zirvesi
   İspanya'da toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa