24 Ekim 2011 09:56

Deprem için toplanan 40 milyar TL nerede?

Dün Van’da meydana gelen 7.2’lik deprem sonrasında son verilere göre 200 üzerinde vatandaşımız hayatını kaybederken korkular bu rakamanın bini bulması yönünde. Dün yerle bir olan Erciş görüntüleri ve Van’da yıkılan binalar, akıllara toplanan deprem vergisini getirdi. Deprem konusunda  duyarlılığın artması ve binaların depreme dayanıklılığını artırılması konusunda toplanan vergi ne kadar görevini yerine getirdi merak konusu.

VERGİ AFETİ

1999 depremin ardından 4481 sayılı kanunla ek gelir ve kurumlar vergisi, ek emlak vergisi, ek motorlu taşıtlar vergisi, özel iletişim vergisi ve özel işlem vergisi getirilmişti. Kanun 2003 sonunda yürürlükten kaldırıldı fakat özel iletişim vergisi Gider Vergileri Kanunu kapsamına alındı ve kalıcı hale geldi. 2004 başında kaldırılan özel işlem vergisiyle yaklaşık 1,8 milyar lira bütçeye aktarıldı.

“Kalıcı hale gelen ve en önemli gelir kaynağı bugün sayıları 65 milyonu aşan telefon abonelerinden alınan özel iletişim vergisi ise 10 yılda halkın cebinden 22.3 milyar lira çıkmasına neden oldu.” 2011 itibariyle deprem vergisi olarak toplanan paranın 40 milyar TL olduğu hesaplanıyor.

GEÇİCİ OLARAK ÇIKARTILMIŞTI

Depremin olduğu yıl geçici olarak çıkarılan ancak 2009 yılında hükümetin yaptığı düzenlemeyle büyük bir kısmı kalıcı hale getirilen deprem vergisi adeta halkı soymanın bir aracına dönüştü. Ek Emlak Vergisi, ek motorlu taşıtlar vergisi, özel iletişim vergisi, özel işlem vergisi, daha açık bir dille, milli piyango biletinden, pasaporta, cep telefonundan, faturalara oradan motorlu taşıtlara birçok kalemden deprem vergisi alındı. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et